Folkrättsbrott i Sudan - med anknytning till Sverige?

Åklagare har beslutat att inleda en förundersökning om brott mot den humanitära rätten i Sudan under åren 1997 – 2003. Brottsrubriceringen är folkrättsbrott. Detta är allvarligt. Under denna tidsperiod var Lundin Oil verksamt i Sudan och Carl Bildt satt då i bolagets styrelse.

Bakgrunden till utredningen finns i den nyligen offentliggjorda rapporten från European Coalition on Oil in Sudan (ECOS) – ”Unpaid Debt”. Av den framgår att det kan finns anledning att anta att brott har förövats och att det skulle kunna finnas en svensk anknytning till sådana brott.

Syftet med den svenska förundersökningen är att utreda om det finns ”enskilda personer med anknytning till Sverige” som kan misstänkas för inblandning i brott. Ansvarig åklagare har meddelat att utredningar likt denna är omfattande, komplicerade och tar lång tid.

Opposition stormar och kräver att Carl Bildt avgår eller tar time-out. Detta är inte rimligt. Oljeindustrin har mycket att förklara – inte minst i Sudan. Det krävs dock mer på fötterna för att man ska kunna belägga att styrelsen i Lundin Oil skulle vara ansvarig för att beordrat brott mot de mänskliga rättigheterna under denna tid. Vi måste låta rättsprocessen ha sin gång.

Att V och MP kräver Bildts avgång är inte förvånande. Mer märkligt är att advokaten och justitieutskottets ordförande Thomas Bodström (S) blandar sig i och kräver ”time-out”. Det måste ju finnas något mer att ta på än detta.

Om någon vid Pysslingen Förskolor och Skolor AB skulle vara misstänkt för brott i något avseende så skulle jag inte kräva Thomas Bodströms avgång för att han nu sitter i styrelsen på uppdrag av ett danskt riskkapitalbolag.

Carl Bildt gjorde rimligen noggranna överväganden innan han valde att ta plats i styrelse för Lundin Oil. Förhoppningsvis var dessa överväganden tillräckliga.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018