Billigare Knark

I dagens Metro kan man läsa om hur knarkpriserna halverats de senaste 20 åren (även i DN och SvD). Samtidigt har även tillgängligheten av narkotika, under samma period, kraftigt ökat. Slutsatserna kommer från CAN:s (Centralförbundet för alkoholupplysning och narkotikaupplysning) senaste rapport som nyligen presenterades. Rapporten visar samma resultat som tidigare rapporter angående drogutvecklingen i Sverige, vilket jag även uppmärksammat här på bloggen och i artiklar.

För inte så länge sedan ledde en av dessa artiklar till att jag fick rött ljus i SvD:s faktakoll. Men tyvärr är det bara att konstatera att också denna rapport stärker mitt påstående (”allt fler unga kommer tidigt i kontakt med droger”). Ingen hade blivit gladare än jag om den hade visat på motsatsen.

Enligt Överläkare Stefan Sparring, som intervjuas i tidningen, beror den ”nya knarkvågen” framför allt på att tillgången av narkotika bland landets unga har ökat. Det stora utbudet gör så att dels narkotikapriserna hålls nere, dels att unga människor oftare kommer i kontakt med drogerna. I slutändan riskerar båda dessa saker att leda till att allt fler av våra unga testar narkotika.

Vi kan aldrig acceptera något annat än ett narkotikafritt samhälle. Just därför trappar vi nu upp kampen mot dem som tjänar oerhörda summor på andra missbruk och elände. Samtidigt stärker vi missbruksvården. Det krävs en mångfald av metoder och vårdgivare för att nå bästa möjliga resultat.

Tillskillnad från vissa delar av oppositionen kommer vi aldrig att ge upp kampen mot narkotikan.

Kommentarer

dopad sa…
Vad är "oerhörda summor"?

De som gick fria från insidermålet nyligen hade tjänat över 100 miljoner, narkotika framstår där som kaffepengar

När skall ni politiker fatta? Om ni trappar upp kampen så tjänar de som säljer mer pengar. Förbudet skapar vinsterna.
OneStrikeOut sa…
Då jag beundrar ert starka engagemang i frågan. Känner jag mig manad att ifrågasätta hur studien är gjord. T.ex LSD 120 kr per g, ett gram är mer än 4000 starka doser. Då går gatu priserna långt under produktionspriserna. Om ni vill hantera droger på ett effektivt sätt så bör ni kunna basera era beslut på en stadigare grund. Ta också lärdom av länder som Portugal, Schweiz, och Tjeckien i hur dom hanterat frågan och vilka följder det har fått.

Att ha en kompromisslös ställning leder oftast bara till större problem. Människan har levt med och använt droger sen urminnes tider. Att plötsligt sätta stopp för allt är ett ambitiöst projekt som heter duga. Men är det möjligt att genomföra? Hur har det sett ut genom dom senaste 30 åren med noll tolerans.

En viktig sak i mina ögon är att skilja droger från droger. Samma argument gäller inte för alla skadeprofiler. För att inte tala om den enorma skillnaden på dom olika drog-kulturerna som existerar. Det går inte att dela upp dom alla i offer och gärningsmän.

Röda ljus i faktakollen är inte något som bör rationaliseras bort eller ignoreras. Det tyder på att ni inte har hela bilden.

Lycka till i fortsättningen.!

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018