Vem ska betala för huliganen?

Vårvintern hindrar väl ännu några huliganer. Det vill säga våldsromantiserande personer som till skillnad mot andra fans knappast älskar fotbollen. Fast polisen i Örebro fick rycka ut till tågstationen i Laxå nyligen när s k Djurgårdssupportrar - på väg hem - härjade på tåget efter att ha fått stryk i Göteborg. Stormingen av AIK:s träning är väl inte heller så begåvad.

Jag utesluter inte att skärpningarna av huliganlagen förra året var otillräckliga. Det kan t ex vara så att den som dömts för ett huliganbrott ska kunna åläggas anmälningsplikt under en begränsad tid som en del av påföljden. När laget spelar match ska man helt enkelt vid samma tidpunkt som matchen spelas vara skyldig att anmäla sig på polisstation på annan ort än där matchen spelas.

Vidare kan det vara nödvändigt att se över ansvarsfördelningen mellan polisen och
arrangörerna när det gäller säkerhet i anslutning till det allt mer kommersiella arrangemang som en fotbollsmatch blivit. Det mesta av elitidrotten sker i dag på rent affärsmässiga villkor - många fall har klubbarna lagt elitverksamheten eller spelarutvecklingen i aktiebolag. Samtidigt förväntas skattebetalarna täcka kostnaden för all polisbevakning i anslutning till matcher. Inte ett självklart sätt att hantera kommersiell verksamhet.

Läs mer på SR:s nyhetssida här.

Kommentarer

Oskar sa…
Visst finns det en hel del som kan bli bättre när det gäller hantering av huliganer, men att lägga över polisansvaret till privata aktörer är en farlig väg att gå. Vi har redan sett på flera matcher när privata vaktbolag hyrs in, hur dessa vakter går in och vevar med batonger mot allt och alla.

Dessutom är det idag relativt lite oroligheter som händer just inne på arenan under match, klubbarna har blivit mkt bättre. Det som händer före och efter match har jag väldigt svårt att se att klubbarna ska ta ansvar för.
dopad sa…
Låt istället huliganer (läs: de är väl människor de med) slåss med varandra på något kontrollerat sätt.

Människor är olika, en del behöver få utlopp för sin energi och spänningsbehov för att inte börja klättra på väggarna. Andra får värsta adrenalinkicken bara de skall gå ut genom dörren.

Låt folk slåss på fotbollsplaner, varje person får ett par tunna boxhandskar samt någon skydd för huvudet.

Möt människor och försök förstå deras behov istället för att utgå från ens egen något skeva syn av verkligheten.
Att konstant praktisera "hårdare krav" samtidigt som man har dålig förståelse för att människor är olika.
Finns det något mer samhällsfarligt?
Offentlig sa…
Johan!
Jag tror du är fel ute när du skriver att huliganer "knappast älskar fotbollen". Absolut kan huliganer älska sporten. Ditt resonemang är som att säga att nynazister inte är politiskt/ideologiskt intresserade, detsamma för autonoma grupperingar. Eller att människor i sekter inte är religiösa.
I övrigt håller jag med dig om att huliganismen är ett stort problem och måste tas på allvar.
Lästips Johan!
http://www.newsmill.se/artikel/2010/03/15/se-effekten-p-narkotikabrotten-av-h-rdare-tag-och-l-ngre-strafftider-de-senste-20
Offentlig sa…
Lästips angående huliganer. Bill Bufords "Among the thugs". Jag tror boken finns på svenska men känner ej till titeln. En amerikansk journalist blir nyfiken på vad som driver engelska huliganer och beslutar sig för att följa dem på nära håll. Otroligt bra och intressant!
Jag ska läsa vid tillfälle. Avgränsningen är ett problem. Huliganer har uppenbart ett udda sätt att visa sin kärlek till svensk fotboll

Populära inlägg i den här bloggen

Större partier måste ta ett större ansvar

Vivalla och böneutrop

Antisemitism