Polisetik och löneavdrag

Rikspolisstyrelsen straffar de tre poliser som blivit ökända för att ha suttit i en polisbuss och gapat "apejävel", i samband med upploppen i Rosengård i december 2008. De två poliser som yttrat de horribla orden får ett disciplinstraff i form av löneavdrag, medan deras kollega som hörde kommentarerna men inte anmälde dem får en varning. En granskning av chefen för Malmöpolisens agerande, efter att han fått reda på händelsen, pågår fortfarande (mer i DN och SvD).

Under utredningstiden har poliserna varit förflyttade till annan tjänstgöring. Nu ska polisledningen diskutera deras framtida placering. Det är således inte klart om de dömda ska ha möjlighet att få återgå till yttre tjänst - eller inte.

Polisen arbetar i en extrem förtroendebransch. Det är därför ytterst viktigt att alla fall där poliser agerat otillbörligt utreds noga och att straffen blir kännbara. Just i detta fall kan väl rimligen ingen känna att dessa poliser, redan idag, kan träffa människor - våldsverkare eller inte - med respekt i t ex Rosengård. Deras förtroendekapital är minst sagt kört i botten.

Länspolismästaren är också solklar med att beteendet har skadat förtroendet för polisen och att det gör ett redan svårt arbete, särskilt i utsatta områden, än svårare. Detta är givetvis mycket olyckligt.

Vi måste stärka självsaneringen inom svensk polis. Men det finns ett problem. Åtgärderna för poliser som missköter sig är idag alltför trubbiga och få. I stort sett finns bara varning, löneavdrag eller avsked. Fler åtgärder måste därför göras möjliga. Poliser som begår t ex misshandel får i regel avsked. Det är bra, men kan vara att gå för lång i detta fall. Med flera steg i en konsekvenstrappa kunde åtgärder såsom en längre tids avstängning från sin tjänst- eller ett större löneavdrag vara möjliga. Och de borde inte vara orimliga i fall liknande detta.

Polisen måste också tydligare ges instruktioner om att visa nolltolerans mot verbala övergrepp. Annars får vi aldrig den polis vi vill ha. Det är i mycket en ledningsfråga att med kraft rensa upp i kårandans negativa och mörka vrår. Det är sannolikt en ytterst liten minoritet vi talar om inom svensk polis, men tyvärr uppenbart för stor.

Genom tydligare värdebaserat ledarskap och fler steg i konsekvenstrappan kan förhoppningsvis denna grupp, i det närmaste, utplånas.

Kommentarer

Jag har gjort en sammanställning över hur din rättspolitik kommer till uttryck i din blogg som du finner här: http://blogg.aftonbladet.se/21909/2010/03/svensk-myndighetskontroll-ar-detta-liberal-rattspolitik-eller-ar-det-johan-pehrsons

och här:
http://blogg.aftonbladet.se/21909/2010/03/svensk-myndighetskontroll
Tycker din sammanställning - så långt jag orkade läsa - är en ointressant sammanställning på lösryckta meningar. Allt taget ur sitt sammanhang. Underkänt Gajditza.

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Värna den som skapar - inte den som stjäl.

Eleverna har rätt till en likvärdig skola - det är dags att förstatliga skolan!