Med värmen kommer rånen

I Stockholms södra förorter begås mer än var åttonde butikrån i vårt land. Rånen mot just butiker har ökat kraftigt på senare år. Polisen uppger att rånen oftast begås av unga rånare i ålder 14 till 25 år. Brotten sker oftast mellan klockan 18 och 22 på kvällarna och gäller det butiker hotas ofta anställda eller innehavare med skjutvapen. De negativa drivkrafterna i utanförskapets spår är en förklaring till att läget är så allvarligt i just södra Stockholm.

Svensk Handel och polisen har inlett ett samarbete för att minska brottsligheten. Det är inte en dag för tidigt. Svensk polis måste bli betydligt bättre på att ta hjälp från företagen och deras säkerhetschefer i sitt arbete.

När det gäller denna typ av brott skulle det dessutom vara välkommet med en centralt operativ enhet inom svensk polis eftersom brottsligheten inte sällan är del av en mer omfattande organisation eller nätverk - med hela landet som måltavla.

Detta hoppas jag i framtiden få med mig hela Alliansen på. Ett svensk operativ Rikskriminalavdelning för effektivare brottsbekämpning. Det skulle om något kunna minska brottsligheten och öka tryggheten.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018