BRA siffror från BRÅ

Enligt nya siffror från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) klaras allt fler brott upp (här i DN och SvD). Under 2009 klarades 38 procent av samtliga brott upp, en ökning med tre procentenheter sedan 2008. Det kan tyckas vara av marginell betydelse, men visar ändå att vi är på väg åt rätt håll. Det är glädjande.

”Bäst i klassen” är utredningarna av bedrägeribrott, där antalet personer som har kunnat bindas till brotten ökade med hela 45 procent under 2009. Det är främst bedrägeribrott med hjälp av internet och med kontokort samt med hjälp av bluffaktura som har ökat.

Det är bra att det svenska rättsväsendet blir allt effektivare, men fortfarande kan mycket bli bättre. Samtidigt får vi aldrig glömma att det stora brottsförebyggande arbetet sker genom en bra politik för jobb och skola.

Kommentarer

Bo Bengtsson sa…
Det är bra att det svenska rättsväsendet blir allt effektivare, skriver Johan
Två poliser vid nationella insatsstyrkan och Rikskriminalpolisen åtalas för att ha trängt sig in hos en kvinna och hennes make, som felaktigt pekats ut som inblandad i en smugglingshärva med amfetamin från Holland. Det skriver tidningen Metro.

Poliserna misstänks för tjänstefel, olaga frihetsberövande, olaga tvång och egenmäktigt förfarande.

Kvinnan tvingades sitta frihetsberövad i sitt eget hem vid tillslaget i Tumba söder om Stockholm i maj förra året. Hon fick en chock när poliserna trängde sig in i bostaden medan hon var ensam hemma och har fortfarande men av händelsen.

Poliserna handlade på eget bevåg, utan beslut om husrannsakan från åklagare och utan direktiv från spaningsledningen. (Min kursivering)

Enligt åtalet fanns det inte heller några tydliga brottsmisstankar.

Källa
Eftersom jag skrivit ett blogginlägg som rör dig så lämnar jag en länk till detta här: http://blogg.aftonbladet.se/21909/2010/04/fungerar-hardare-tag-mot-psykisk-storning
Det verkar troligt att poliserna får en påföljd för sina tjänstefel. Ett bevis för att fel kan ha begåtts och att det inte får ske utan rättslig prövning som följd.

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018