Knarkvänstern

Idag har vi haft debatt i kammaren kring två betänkanden från Justitieutskottet (betänkande 2009/10:JuU7 rörande straffrättsliga frågor och betänkande 2009/10:JuU12 rörande processrättsliga frågor). Mina anföranden hittar du här och här.

Oppositionen visade som väntat en fullständig oförmåga att visa en enad front och jag kan verkligen inte se hur de ska kunna enas inför valet. Det mest remarkabla i debatten var annars Lena Olssons (V) ihärdiga propagerande för att vi ska avkriminalisera bruket av vissa droger. Mycket märkligt.

Vänsterns förslag riskerar att totalt urholka allt arbete med att minska drogmissbruket i vårt samhälle, framförallt bland ungdomar. En mycket viktig del i bekämpning av narkotikan i samhället är naturligtvis just att hindra unga från att testa droger från första början. Även så kallade "lättare" droger innebär ofta en inkörsport i ett tyngre drogberoende med kriminalitet och personliga tragedier som följd. Därför får vi aldrig vika en tum för förslag som snarare kan öka missbruk än att minska detsamma.

Ett drogfritt samhälle får man genom förebyggande arbete, i synnerhet i skolorna, en restriktiv narkotikapolitik, politisk handlingskraft och inte minst föräldrars engagemang. Inte genom att göra det lättare att knarka.

Vi kan och får aldrig acceptera något annat än ett narkotikafritt samhälle. Den frihetsförlust som ett förbud mot narkotika innebär väger mycket lätt mot den frihetsförlust som uppstår vid beroende, både för missbrukaren och omgivningen. Nej Vänsterpartiet, Sverige ska fortsatt ha en restriktiv narkotikapolitik.

Kommentarer

dopad sa…
Intressant åsikt

If government doesn't control marijuana, criminals will
http://www.contracostatimes.com/columns/ci_14248127

The viewpoint is understandable. It is part of the internal wiring of police agencies. The War on Drugs declared by President Nixon in 1971 has spanned four decades and seven administrations.

The thing is, it has failed. A far better idea is to legalize and regulate marijuana sales.

There are at least 1,500 current and former law enforcement professionals who agree. They are members of LEAP (Law Enforcement Against Prohibition), who base their opinions on years of experience.

Jack Cole, co-founder of the 8-year-old organization, is a retired New Jersey State Police lieutenant who served 12 of his 26 years on the job as an undercover narcotics cop. He describes the War on Drugs as "not only a dismal failure but a terribly destructive policy."

Norm Stamper, former Seattle police chief, used to kick in drug dealers' doors early in his 34-year career. His opinion: "It has cost the national treasury obscene amounts of money. And for what?"

James Gray, an Orange County Superior Court judge for 20 years, remembers sentencing one dealer after another to no perceptible end. "The closer you get to the issue," he said, "the more you see we couldn't do worse if we tried."
Straycat sa…
Håller med dig till fullo, ändock måste resurserna läggas på att de som säljer och hanterar drogerna snarare än de som har en liten mängd för eget bruk. Annars kommer en god initiativ endast att leda till att fylla belastningsregistret med unga oerfarna människor snarare än de som tjänar miljoner kronor på andras lidande. Skillnader måste även uppstå i straffskalan eftersom jag anser att Cannabis absolut inte kan jämföras med Heroin, detta är självklart men moralpaniken hindrar oss från att ta ställning. Tänk mer på att bygga ett bra samhälle snarare än att röstfiska med starka åsikter.
Kirke sa…
Ett drogfritt samhälle kommer aldrig att existera. Och varför borde det? Är det inte varje individs rätt att göra vad man vill, så länge det inte skadar någon annan?
Och du ska sitta för Folkpartiet s.k. Liberalerna?

Måtta är nyckeln till allt, och att någon fårskalle skulle göra sig beroende av något ska inte förstöra för oss andra. DET är en frihetsförlust som väger tungt i min mening.

Och låt mig påminna dig om något du säkert inte ens har hört talas om - Portugals legalisering 2001.

http://www.time.com/time/health/article/0,8599,1893946,00.html

"Judging by every metric, decriminalization in Portugal has been a resounding success,"

Att du trångsynt fortsätter att trycka på Sveriges restriktiva narkotikapolitik som uppenbarligen inte fungerar, varken nu eller i framtiden, gör att min nästa röst inte kommer att hamna på Folkpartiet, även fast jag ser mig själv som liberal.
I Sverige är det norm att ställa orimliga krav på narkomaner som självmant söker vård och beroendepersoner omyndigförklaras med hänvisning till gällande lagstiftning.

Att inte erbjuda värdig vård av beroendeproblematik, oavsett drog, är diskriminering. Vi gör härhemma samma sak som i USA. Droger och framför allt användarna måste avstigmatiseras. Att se ned på brukare eller missbrukare gör ingen nytta. Att omyndigförklara människor med genuint missbruk är diskriminering och dessutom så försämrar det behandlingen. En attitydförändring är nödvändig, om önskade resultat någonsin ska kunna uppnås!
Dooly sa…
Konstigt att bruket av kokain har ökat med 300%(!)

Konstigt att vi har högsta andelen avlidna i narkotikarelaterade dödsfall i europa.

Trots vår fina narkotikapolitik..
Skymning sa…
Jag halkade in på din blogg via http://blogg.aftonbladet.se/21909/2010/03/svensk-myndighetskontroll-vem-tjanar-pa-att-myten-uppratthalls#lastComment , och jag måste säga att detta är ett praktexempel på att vägen till helvetet är kantat med goda intentioner. Jag vet att du och de andra förbudsivrarna har en god grundtanke, men den är så kontraproduktiv att det är skrämmande.

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018