I natt: Tre nya bränder i Biskopsgården

Intrycken från gårdagens rundresa i förortsområdena i Göteborg är starka. Massor av hopp och styrka finns, men det mesta är just nu under förmörkelse av våldet och eldandet. I natt var det tre nya bränder - bara i Biskopsgården.

Räddningstjänsten i Storgöteborg utsätts för planlagda attentat som går att rubricera som mordförsök. Brandkåren ger dock inte upp och låter bilar eller containrar bara brinna ut. Det är bra. Det motsatta vore en seger för våldsverkarna och att lämna alla skötsamma människor i sticket.

Socialtjänsten pekar på vikten av en fungerande skola och tillgång till arbete. Generella lösningar skall stå i fokus är budskapet. Att bara ge jobb till bråkmakare är att skicka helt fel signaler. Det är lätt att hålla med.

Svensk polis har varit lokalt förankrad i hundratals år. Tanken har varit att polisen genom sin lokala närvaro skall vara en central aktör för trygghet och i det viktiga förebyggande arbetet. Detta håller nu på att återskapas som polisär arbetsmetod. Allt det som revs ner inom polisen mellan åren 1995-2005 tar dock tid att återskapa. Hisingen, Vivalla och Rosengård, alla är bostadsområden som exemplifierar att socialt engagerade poliser nu kliver in mer aktivt för att bygga förtroende med boende i allmänhet och hos riskgrupper i synnerhet. Det kommer dock att ta tid att bygga upp det som har rivits ner.

Självklart skall människor inte bara behöva möta poliser i piketen som rycker ut när något allvarligt har hänt. Polisen måste vara ständigt synlig och en naturlig del av samhället. De måste vara tålmodiga utöver det vanliga och möta även de värsta bråkmakarna med lämplig respekt.

Bråkmakarna måste dock förstå att vi tänker återskapa rättstryggheten också i förorterna. När polisen flyttade ut för tio år sedan flyttade något annat in. Nämligen den kriminella rättsordningen - med gatugängen och dess överordnade som väktare. Att polisen eftersöker, stör och försöker bryta upp gatugängen är en viktig socialpolitiskt åtgärd. Att personer som ingår i själva gänget eller dess svans upplever det som att de trakasseras är inte så märkligt. Att polisen ifrågasätter att barn springer ute på nätterna och kör hem dem är en verksamhet som dessutom är politiskt beslutad i lag. Självklart ska detta ske med respekt för dessa barns situation. Poliser som missköter sig ska få veta det och omgående upphöra med sitt olämpliga uppträdande.

Det är en lång väg att gå för att förmörkelsen skall släppa greppet om vissa förortsområden. Insatserna måste vara samordnade, långsiktiga samt bestå av lika portion omsorg, tydlighet och konsekvens.

Kommentarer

Bo Bengtsson sa…
Kling och Klang ute på nya äventyr Ven nu inte ens vem som gjorde fel.

"Det är dock oklart om det är polisen eller åklagaren som gjort fel.

– Att det gått fel kan vi konstatera, men jag vet inte vem som gjorde fel från början. Det som hänt ska inte kunna hända och jag har aldrig varit med om något liknande, säger (åklagare) Christer Forssman."
Läs mer på http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5743720.ab

Men det här fixar du, Johan.
Ett par nya lagförslag och ordningen kommer tillbaka.
Klart dina pojkar kan ha gjort fel, men med så många ärenden, vem kan kräva mer.
Bo Bengtsson sa…
Konstigt Johan, lyssnar inte folk på dig.

"07:25 | lördag 5 september 2009
Fem bilar sattes i brand i Göteborg

Också natten till idag fick Räddningstjänsten larm om bilbränder i Göteborg. (SR Göteborg)"


Åk ner igen och visa batongen, det borde hjälpa
Bo Bengtsson sa…
Kanske läge för en resa till Stockholm.
"Försäkringskassan har under det senaste året avslöjat 96 grovt kriminella personer som bidragsfuskare. Av dem har 81 fall polisanmälts, de flesta till Stockholmspolisen. Men där har bara ett fall lett till åtal och dom."
Glöm inte ta med batongen batongen
Bo Bengtsson sa…
Kampen hårdnar,
Sveriges Radio skriver
"Sedan i somras får väktare inte längre ha väktaruniform och batong vid störningsjourer. Att meddela hyresgäster att de spelar för hög musik är nämligen inget bevakningsuppdrag, menar Rikspolisstyrelsen som formulerat de nya reglerna. Kritiken växer nu bland landets väktarbolag."

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018