Inglasat i penningtvättsparadiset

Ja vad ska man säga om rånet. I Akalla kom man med bulldozer. Nu med helikopter. Nästa gång via avloppssystemet.

Det är helt enkelt en för god ekvation för grovt kriminella att sätta dessa planer i verket. Risken att åka fast och straffet understiger kraftigt de enorma vinstmöjligheterna.

Folkpartiet liberalerna har en ny matematik för brottsekvationen. En matematik där lag och rätt vinner oftare.

Första prio är nu att gripa de skyldiga. Om de kommer undan kommer de inspirerar de hundratals andra yrkeskriminella till nya brott.

Därefter kan vi gå igenom en tiopunktslista på åtgärder.

Redan nu bör nu nämnas vikten av att skyddsklassa värdedepåerna. De svenska säkerhetsföretagens branschorganisation SWEGUARD uppvaktade Justitiedepartementet i början av 2005 vilket var ett halvår innan kuppen mot värdedepån i Akalla. Då var ett av kraven att värdedepåerna skulle betraktas som just skyddsobjekt. Detta skulle även kunna tänkas omfatta de känsliga depåtransporterna som skulle få ett nödvändigt skydd i form av exempelvis poliseskort och skyddsvakter. En klassificering som skyddsobjekt innebär ett förstärkt skydd för samhällsviktiga objekt som försvarsanläggningar, kärnkraftverk, Sveriges Radio, Sveriges Television m. fl. Det gör det lättare att öka det byggnadstekniska skyddet i form av staket, betonghinder mm. Skyddsobjekt innebär vidare fotoförbud och lättare att få tillstånd för TV-övervakning samt möjlighet att få använda skyddsvakter/beväpnade väktare. Den koncentration vi sett av nationens praktiska kontanthantering kräver särskild status – inte glastak. Utredning finns. Beslut saknas. Regeringen måste agera.

Att bättre skydda polisen helikoptrar bättre kan nog rimligen ingen längre vara emot. Ett tält ”i princip”, säger polisen självt inte vara tillräcklig skyddsnivå. Det är lätt att hålla med.

Pengarna kommer dock sannolikt tillbaka till Sverige någon gång även om inte ansvariga grips och döms. Detta eftersom Sverige faktiskt är nästintill ett paradis för penningtvätt. Sverige måste göra det brottsligt att tvätta pengar till att börja med. Läs mer i Folkpartiets senaste rapport om penningtvätt. Dags för regeringen att agera här också.

Mer om rånet kan du läsa nästan överallt: DN, SVD, Expressen och Aftonbladet till exempel.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018