På äventyr i östra Pakistan?

Har Mehdi Ghezali gripits igen i östra Pakistan? Ett av världens mest våldsamma och farliga områden. Ett område där det kryllar av terrorister. Kan det vara sant? Har den person som ansåg sig vara oskyldig till terrorbrott 2001 åkt dit igen, till samma område. Ambassaden i Islamabad försöker få fakta bakom uppgifterna i pakistansk TV. Är Mehdi en bland eventuellt två andra svenskar, sju turkar och en ryss som gripits för samröre med al-Qaida? Stämmer det är det sorgligt. Inte minst för Mehdi själv. Det är också ett trist bevis på hur svårt det är med arbetet med kontraterrorism i Sverige. Ett arbete som i praktiken - via säkerhetspolisen – ofta går ut på att avprogrammera unga människor från terrorismens och hatets lockelser

I Örebro reagerar människor i moskén med bestörtning inför uppgifterna, enligt Nerikes Allehanda. Gösta Hultén, som är journalist och Mehdi-vän, säger enligt samma tidning att ”Han borde veta bättre än att åka till ett land där Guantánamosystemet råder”. Min enkla tanke är att de mänskliga rättigheterna inte står högt i kurs över huvud taget bland de grupperingar som rör sig i detta område. Vi talar om smältdegel för vapen, fanatism och våld.

I kriget mot terrorismen gick USA, FN och andra länder över gränsen för det acceptabla. Själv lämnade Sverige ut två egyptier till just Egypten, via amerikanske myndigheter, på att oacceptabelt sätt. Sakta men säkert verkar nu traumat efter 11 september 2001 att rullas tillbaka. Rättsäkerheten har åter tillåtits komma i fokus.

Om Mehdi och andra har gripits skall de ha rimliga rättssäkerhetsgarantier. Frågan ytterst är dock om de är oskyldiga vid en rent saklig prövning.

Kommentarer

Bo Bengtsson sa…
Johan P ljuger svenska folket rakt upp i ansiktet
"Rättsäkerheten har åter tillåtits komma i fokus."

Skulle det vara genom FRA kontroll i allas email och telekommunikation.

Rättsäkerhet säger Johan, vad säger PP

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018