Polisiärt socialt arbete

Polisen kommer att satsa särskilt på ungdomsbrott fram till årsskiftet. Det är bra och välkommet. Det är en nödvändig, men inte ensamt tillräcklig, insats för att minska brottsligheten och den sociala utslagningen av unga människor.

Jobb, utbildning och andra generella insatser är centralt för att nå långsiktigt bra resultat.

Socialtjänsten måste utvecklas och samarbeta än mer med polisen. Fler unga måste få möta reaktioner tidigt vid brott - även under 15 år. Föräldrars ansvar för sina barn måste tydliggöras.

Jag förvånas över att så många glömmer bort att det faktiskt är föräldrar som är ansvariga för sina barn fram tills de fyller 18 år. Vi måste kunna kräva mer av föräldrarna när de de facto misslyckats. Ta bara alla dessa bilbränder och stenkastning på allt fler håll i landet. Ut med varenda förälder tills barnen är inne på kvällar och nätter - självklart i samarbete med socialtjänst och polis.

Jag undrar vad det är för drivkrafter som saknas? Dra in barnbidragen eller ställ föräldrarna inför rätta är förslag som människor skriver till mig om. Det verkar dock väl drastiskt. Skärpt skadeståndsansvar ja. Skyldighet att delta i rättsprocesser ja. Vi måste dock fortsätta ompröva och vända på varje sten för att få fler föräldrar att ta sitt viktigaste ansvar.

Kommentarer

Anonym sa…
Hej Johan bra jobb med bloggen. När får vi äran och träffa dig på twitter? Har skrivit ett par debatter på Newsmill med ämnen som kanske kan vara intressanta för dig att läsa. Du kan läsa här: http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/16/polis-kontra-vaktare.
epsilon sa…
Ja, var finns förälrdarna? Hur kommer det sig att så många tycks tro att nån annan ska ta ansvar, uppfostra, betala? Såg t.o.m någon som uttalade att skolan ska lära barn att läsk är onyttigt(!) Nej, tillbaka med ansvaret dit där det hör hemma.

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018