Frivillliga drogtester lika frivilligt som skolsköterskan

Justitieombudsmannen (JO) har sagt att frivilliga slumpmässiga drogtester är ett tillåtet verktyg bland andra i kampen mot missbruket av narkotika. En tidig upptäckt är bästa sättet att hindra att en ung människas liv och integritet slås i spillror i narkotikans spår. Om JO:s beslut rapporterar bland annat tidningen Skolvärlden. En rimligt beslut av JO.

Kommentarer

dopad sa…
Vem som helst som har inlevelseförmåga förstår att frivilliga drogtester inte är i närheten av så frivilliga som skolsköterskan.
Finns det brister i inlevelseförmågan så går man säkert mer på ordet "frivillig" men förstår inte alls konsekvensen för dem som åtnjuter denna "frivillighet".

Hur diskuterar man med personer som saknar inlevelseförmåga?
Det är väl solklart för alla att skolhälsovården är frivillig. Varje besök där kan jag vägra. Frågan som en del ställer är dock varför jag skulle vägra? Skulle vilja påstå att säga nej till skolsköterskan skulle upplevas rätt konstigt jämfört med att säga nej till ett frivilligt drogtestprogram. Jag menar att vad gäller drogtester så skall godkännandet var tvunget att förnyas då och då från vårdnadshavarna för att just understryka frivilligheten.

Kom ihåg att skolan sedan länge redan har långtgående rätt att anmäla minsta misstanke om drogmissbruk.
dopad sa…
Känner du till grupptryck? En sådan här åtgärd mot tänkande individer med självkritik kan också få motsatt effekt.

Enligt undersökningen här: http://www2.landskrona.se/kommun/pressmeddelanden/UtvRapport.pdf
Står det på sidan 25 står det
"Benägenheten att i framtiden prova olika slags av narkotika ökar tvärtom något hos gruppen som inte deltagit i programmet med frivilliga drogtester.
Utifrån denna undersökning är det sålunda svårt att se att försöket med frivilliga
drogtester haft någon entydigt preventiv effekt på Sandåkerskolans elever."


Att införa "frivilliga" innebär reklam för droger, man börjar prata om ämnet. En del som annars kanske annars inte ens funderat tanken om och börja använda droger. De flesta som läser på om droger lär sig ganska snabbt att debatten är kraftigt överdriven. Jämför man med andra risker i samhället så är det ofta svårt och begripa varför politiker anstränger sig så för att straffa, speciellt när det inte finns något offer. Snarare är det förbuden som dels håller igång marknaden och slår ut folk från samhället.
Det är förmodligen orsaken till att frivilliga drogtester ökar intresset för att testa droger. Börja man läsa om det och lär sig att det inte är så farligt som samhället påstår så minskar snarare förtroendet samtidigt som en del saker där kan locka.

Om du fick bevis för att en legalisering av narkotika hade minskat användare, minskat antalet människor som slås ut, dör eller får förstörda liv, hade du då varit för en sådan åtgärd?

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Större partier måste ta ett större ansvar

Vivalla och böneutrop