Bra med värmekameror på Örebroskolor

Kameraövervakning skall användas försiktigt. Det får endast vara ett trygghetsskapande och brottsförebyggande komplement. En överväldigande majoritet av människor som annars är brottsbenägna avstår i regel från ett brott om denne vet att man fastnar på bild eller film. Det brukar också visa sig att skolor, där kameror används på skolgården efter skoltid, får mindre av meningslös skadegörelse. Därmed kan mer resurser istället satsas på fritidsaktiviteter, skolgången eller elevhälsan i förlängningen.

Det är dock mycket viktigt med hårda krav på den som ansvarar, för t ex en kamera, att filmen inte får komma på villovägar. Därför kräver Folkpartiet liberalerna bl a att det ska finnas ett tydligt regelverk kring användandet av övervakningskamera samt ett strikt ansvar för dessa filmer, med rätt till skadestånd för den som drabbas felaktigt.

Nu skall två skolor i Örebro pröva att använda sig av värmekamera istället. Det kräver inga tillstånd och kan kopplas till ett system där polisen snabbt kan vara på plats, på t ex en skola, om något händer.

Skadegörelsen på Örebros skolor kostade nästan 3 miljoner förra året. Det motsvarar, i runda slängar, upp till sju heltidspersoner på fritids.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018