Om Biljana Plavsic

Idag har regeringen beslutat att frige Biljana Plavsic. Det är ett beslut jag kännt viss tveksamhet inför, men jag förstår och accepterar justitiedepartementets resonemang. Plavsic har avtjänat två tredjedelar av sitt straff, och det är då i linje med svenska standardregler att låta henne gå fri.

Men, det känns ändå inte helt rätt. Brott mot mänskligheten är inte som vilket annat brott som helst. Jag har länge jobbat för en mer individualiserad kriminalvård. Det handlar bland annat om individbaserad behandling, men också på hur man ser på frigivning i förtid. Jag tycker inte att det, i fall som detta, räcker med att man har skött sig i fängelset.

Med beslutet upphör verkställigheten i Sverige. Det betyder i detta fall att Sverige inte kommer att ha henne under övervakning. Kriminalvården har deklarerat att deras ansvar för den dömde krigsförbrytaren nu upphör. De synnerligen speciella omständigheterna innebär att regelverket om övervakning och prövotid i praktiken inte gäller för Biljana Plavsic.

Läs mer på Expressen och DN.

Kommentarer

Bo Bengtsson sa…
Vissa friges , vissa icke
"En polis i länet får skarp kritik av både Justitieombudsmannen, JO, och polismyndigheten. Detta efter att en ensamstående mamma satt häktad i två och en halv månad, utan att polismannen kontaktade de sociala myndigheterna.

Polismyndigheten konstaterar bland annat att polismannen brustit i att dokumentera vad som överenskommits med kvinnan och hennes mor angående de båda barnen."

20000 fler poliser kanske kan åstadkomma fler storverk, liknande ovan.
Heja Johan

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018