Nu får pappa betala klottersaneringen..

...eller/och mamma så klart.

Nu skärper vi i Alliansen synen på föräldrars ansvar för sina barn. Det flesta tror faktiskt redan att man är ansvarig för sina barns skador, men detta är bara moraliskt idag, inte alltid ett rättsligt ansvar. Det finns ingen annan som ytterst kan ansvara för mina egna barn. Det förslag om förstärkta ansvar skall ses i ljuset av det omfattande stöd som ges till föräldrar redan idag för att de just skall klara av sitt livs viktigaste uppgift.

Den totala brottsnivån i ett samhälle påverkas självklart av många faktorer. Breda och generella åtgärder är alltid viktigast, men föräldrarna är alltid centrala i det brottsförebyggande arbetet. Hur mycket vi än stärker skolan, socialtjänsten eller polisen så är det föräldrarna som är viktigast för sina barn. Föräldrarna är med andra ord de bästa brottsförebyggarna.

Jag saknar föräldrar ute på våra gator en fredags- eller lördagskväll. Ett skärpt skadeståndsansvar är ett sätt att tydliggöra att föräldrar faktiskt också rättsligt sett har huvudansvaret för att uppfostra sina barn och ungdomar. Men jag menar att det behövs fler insatser för att ytterligare betona föräldraansvaret. Det handlar till exempel om en skyldighet att närvara på rättegångar och i kontakter med sociala myndigheter.

Läs mer ekots rapporteringenom regeringens förslag och folkpartiets förslag.

Kommentarer

epsilon sa…
Jättebra förslag. Äntligen skulle jag vilja säga. Lyssnade precis på Radio Orebro och det samtalet mellan dig och Matilda Erncrants. Man hade ju egentligen inte behövt lyssna för att förstå vilken ståndpunkt ME skulle inta. Jag tror att de flesta nog tänker sig för om det vet att det blir efterräkningar. Dags för alla föräldrar att axla sitt ansvar!
Jan E sa…
Ja, jag håller med epsilon. I längden tror jag inte att Erncrantz tar politiska poäng på att vara så "populistiskt överhumanistisk" och försöka få förslaget att verka vara "inhumant" och "omänskligt"!
Bo Bengtsson sa…
Äntligen en vandal mindre, 8 polisbilar lyckades oskadliggöra en ung vandal som sparkade på en bil.
Vad ska inte ytterliggare 20000 poliser lyckas klara av.
Rimligen borde familjen betala för polisinsatsen.
Åklagarväsendet tycks stödja insatsen

Nu är du på rätt väg, bort med stöket, för gott.
/Staten gör aldrig fel
Aida sa…
Jättebra förslag ,äntligen måste ungdomarna ta hänsyn till sin egen familj när dom är ute och "busar",men varför bara max 8000? Låt handlingarna svida.
TL
Vänsterblocket har enats om att skapa en nationell polis. Man kan undra om alliansen insett vilken sprängkraft det finns i den här frågan. Beatrice Ask skänker bort initiativet till Bodström. Han kommer att köra över henne i valdebatterna. Därför att han har rätt i sak, och det kommer folk att förstå. Om inte alliansen kan enas i frågan blir läget ohållbart. Varför kan inte moderaterna ändra ståndpunkt? Är det polisfacket? Vissa högre polischefer? Eller bara ett visst statsråds antagonism mot Bodström? Ta tillbaka initiativet nu. En polisreform måste genomföras.
Ja tänk att det finns de som menar att alla andra ska betala för en egna barns skador. Vi kan göra massor för att stödja föräldrar, men att inte markera att samhället förväntar sig att de faktiskt tar ansvar för barnens agerande är främst ett svek mot barnen.

Håller med om att vi måste komma tillrätta med det faktum att vi har 21 myndigheter som gör samma sak. Inte ett optimalt hanterande av skattepengar.

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018