Brandbil + kamera = sant?

Läste precis på TT att Räddningstjänsten Syd får inte ha övervakningskameror på sina brandbilar i Rosengård. Länsstyrelsen menar att de boendes integritet väger tyngre än intresset av att övervaka.

Detta efter månader av stenkastning, flaskkastning och andra hot mot räddningstjänstens personal. Hur tänker länsstyrelsen?

Jag tror att integritetskränkningen av att bli filmad när brandbilen kommer är väldigt liten om man jämför med den tragedi som nu kan utbryta för att brandbilen försenas när personalen tvingas vänta på poliseskort. Eller ännu värre –att den inte kommer alls, vilket nu emellanåt händer när containrar brinner i Malmö.

Kommentarer

Ja det är ett mycket märkligt resonemang av Länsstyrelsen. När det brinner i Rosengård blir de närvarande garanterat filmade ändå av mobilkameror och dylikt. Dessutom är risken stor att det också publiceras på Youtube.

Förstår inte att integriteten kan väga så tungt i alla lägen. Säkerheten för brandmännen måste väl ändå väga tyngre än de närvarande vid brand och stenkastning?
RAKEL det nya radiokommunikation system som kostat 2.3 milijarder har inte videokamera, En kamera som vanliogt folk har i sin mobil men inte polisen ett tjänstefel vid upphandlin

Från: Bengt Jonsson


E-postadress: sales@oilpress.com

Meddelande: Subject: Med videoupptagning med polismannens egen mobiltelefon en rättssak


Hej

Om man kunde filmat händelser typ Malexander hade mycket kunnat gå fortare med bevisningen. Kanske morden ha kunnat undvikas helt . Det är nämligen väldigt dumt att skjuta en polis när polisen redan ser på en video på sambandcentralen att man håller på att ladda för att gå fram att skjuta en polis. När det är livstid fängelse går man själv själmant till att själv bli inlåst.
Många skulle i det läget avstå. Kanske inte alla men beviset finns på sambandscentralen. Inte en massa ord mot ord vem som sköt var det Tony eller Jackie. Videon går nämligen digitalt från polismannens enhet till en central som kan spara videon.

Hade de som mördade poliserna i kunnat filmas och filmen redan varit hos poliscentralen innan Jakie Arklöv tryckte på avtryckaren.
I bevisningen hade man kunnat följa hela förloppet när Tony Olsson och Jackie Arklöv laddade pistolen och som sedan siktade och sköt.

Det digitala systemet finns redan i RAKEL men kameran saknas. Den är inte med. Ett tjänstefel vid upphandling.


Jag vill få en debatt för utbyta åsikter när det gäller det nya systemet RAKEL som är dyrt i inköp men inte har denna funktion i systemet nämligen att sända video från en polisman till en central. Tekniken finns redan med överföringen men en kamera saknas.

En kamera som alla som har en mobiltelefon som köps idag har men inte RAKEL som kostar 2.3 miljarder kronor
Kan någon svara mig varför denna funktion inte finns. I lagen finns inget hinder för att en polis kan filma. På fast monterade video kameror finns det hinder men inte på mobila kameror se
http://sv.wikipedia.org/wiki/RAKEL

En kamera som man kan på platsen snabbt förmedla videos till en central. Att snabbt kunna sprida denna video till alla myndigheter som är uppkopplade till RAKEL det kan vara Försvarsmakten, Kustbevakningen, Kriminalvården,Socialstyrelsen Tullverket Vägverket, SOS-alarm samt många fler som är uppkopplade i systemet RAKEL. Det mesta är redan klart men inte videoöverföring. (Inte upphandlat när det är en kameralins som fattas det digitala systemet finns ju redan ) Som jag ser det är det ett tjänstefel att inte ha med video i digitalt system. Man kan nästan få för sig att de helt enkelt har glömt detta den mänskliga faktorn)

Hade de som mördade poliserna kunnat filmas och filmen redan varit hos poliscentralen innan Jakie Arklöv tryckte på avtryckaren.
I bevisningen hade man kunnat följa hela förloppet när Tony Olsson och Jackie Arklöv laddade pistolen och sedan siktade och sköt.


Omkring 30 poliser har dödats i tjänsten i Sverige

Leif Widengren i Stockholm den 17 februari 1992.

Den 28 maj 1999 dödades Olov Borén och Robert Karlström i en eldstrid vid byn Malexander när de försökte stoppa bankrånarna Andreas Axelsson, Jackie Arklöv och Tony Olsson.

Den 29 juli 1966 överraskade en polis Clark Olofsson och Gunnar Norgren under ett inbrottsförsök i Nyköping. Norgren sköt och polismannen dog.

Två polismän och en väktare sköts till döds i en källare i Handen 1967 när de bevakade en tjuvgömma.

1983 sköts en polis till döds i Torneå av en 17-åring och året därpå dog en polisman i Gällivare när en 19-åring sköt med gevär från en lägenhet.

(TT)

Hälsning Bengt Jonsson
Får man inte förmoda att rånarluvor blir poppis hos stenkastare också då om det blir kameror på brandbilarna. Och vad har vi vunnit då?

Är det inte mer angeläget att få dem att inte vilja kasta sten på brandbilar? För det kan ju inte vara så att de hatar brandkåren. Det är väl få som är det.
Kolla in www.liveresponse.se framöver...
Självklart måste det göras än mer för att några relativt få skall sluta med våldsbrotten. Prevention står dock inte i motsats till att markera mot dem som begår brott. Rakel är trist. Jag varnade för detta för fyra-fem år sedan när Mona Sahlin bl a var ansvarig minister och projektet sattes igång.

Håller med om att det är särskilt svårt att möta de verkliga yrkesvåldsverkarna som ofta använder rånarluvor.

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018