Nu förbjuder vi stalkning!

Idag kunde jag tillsammans med mina allianskamrater stolt presentera flera bra regeringsförslag som förbättrar skyddet för de som förföljs, antingen av en närstående eller av en okänd stalker. Det är ett förslag som vi i Folkpartiet drivit länge.

För det första föreslår regeringen nu att stalkning ska kriminaliseras genom att det införs ett särskilt brott, olaga förföljelse i brottsbalken. Det gör att den som begår upprepade brottsliga gärningar mot en och samma person kan dömas till fängelse i högst fyra år.

Ett annat viktigt förslag är att vi förbättrar lagstiftningen kring besöksförbud, som i fortsättningen kommer att kallas kontaktförbud.

För att besöksförbuden ska bli effektivare inför vi också en möjlighet till elektronisk övervakning. Det är vi först i Europa med. Jag tycker det är en väldigt viktig signal vi skickar – det är inte offret som ska få sin frihet begränsad, utan istället förövaren.

Mer om detta i DN,SvD .

Kommentarer

Percontor sa…
Bra jobbat! Ni har förbättrat möjligheterna för att skapa en bättre situation för dagens offer. Nu är det dags att ge resurser till de som kan göra något åt det...
Fram för mer samverkan mellan polis, socialförv. och företag som kan hjälpa offren med enskilt skydd i förebyggande syfte. Det är vad jag gjort med en klient. Det fungerade som en extra säkerhet i hemmet, helt lagligt och relativt billig försäkring.

Peercontor

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018