Yttrandefriheten

När en s k konceptkonstnär testar gränserna leder det inte sällan till turbulens. I fallet Lars Vilks är detta särskilt tydligt. Hans konst må utmana, och några anser den uppenbart häda, en religion. Det är dock inte rimligt att mannen i Sverige utsätts för brandattentat, att hans hemsida upprepade gånger blir hackad, att han hotas till livet eller att hans yttrandefrihet sätts ur spel vid föreläsningar.

För en liberal står alltid yttrandefriheten överst. Dess gränser finns fastställda i lag och prövas i rättslig ordning i efterhand, inte av pöbelvälde och annat våld.

Rädsla för att tala om att den liberala toleransen har tydliga gränser måste motas med upplysning om det förfärande med ett samhälle utan provokativa konstnärer.

Kommentarer

Bo Bengtsson sa…
"Fastställd i lag ?"
Prata går bra men verkligheten?

"Bortsett från Kvällsposten, så tiger i princip alla svenska ledarredaktioner och politiska journalister fortfarande som muren om Säpo-affären.

Det hela känns en smula surrealistiskt. Hemliga polisen har konsekvent brutit mot lagen - och kommit undan med det, med hänvisning till att den är inkompetent. Men nästan alla media tiger. Och alla politiker duckar.

Detta är bekymmersamt. "
Citat från hax

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018