Kniveländet

Antalet människor som skadas eller dödas med kniv som verktyg är förfärande. Det brukade sägas att Sveriges vanligaste mordvapen var en förskärare i köket. Sedan en tid finns förbud att bära kniv på allmänplats - om man inte har skäl till detta. Tyvärr verkar det dock finnas för många som anser sig ha skäl till just detta, och tyvärr har polisen svårt att rensa våra offentliga rum från dessa vapen.

Med anledning av bland annat ett tragiskt knivdåd, med dödlig utgång, i Lidköping uttalade jag mig igår i GT. Jag tror att det vore bra med mer offensiva riktlinjer från polisen, så att färre knivar finns ute. I värsta fall kan det även krävas en straffskärpning eller vidgade möjligheter att plocka av folk knivar och stickvapen. Något som är säkert är att knivarna måste bort från gatorna.

Det finns egentligen ingen som måste springa omkring med knivar på stan. Speciellt inte på kvällstid. I alla fall väldigt få.

Kommentarer

Nicklas sa…
Jag tycker att du i princip har rätt. Folk skall inte "springa runt" med knivar, eller andra föremål ämnade att användas som vapen osv.

Problemet är inte medelsvenssons lilla röda fällkniv i fickan eller IT-killens Leatherman Wave i bältet, oavsett plats, veckodag eller tid på dygnet. Problemet är de som på ren svenska inte har alla stallare hos hästen och därför anser sig behöva ha en förskärare(!) som "självförsvar" när de går ute på stan.

Den bästa lösningen vore om man kom åt MISSBRUKET av knivar och andra föremål ämnade att... men ändå inte inskränkte vardagsbruket av ovan föremål.

Att införa "knivlagar" som de i Storbritannien löser inte problemet. Knivvåldet minskade inte men fler medelsvensson åkte dit för innehav (ofta för helt sanslösa saker, som att snickaren inte lämnat kniven i bilen när han stannat för att köpa tidningen).

En snabblösning vore att införa i lokala ordningsstadgan att polisen får visitera vem som helst utan misstanke i vissa områden under vissa tider. Då "misstankegraden" i ett sådant fall är så låg skall det också vara "lättare" att förklara behovet av sitt "innehav". Då skulle man kunna plocka av buset förskäraren men samtidigt låta medelsvensson behålla sin lilla fällis eller multitång. Förklaringar som "braohagrej" är OK samtidigt som "självförsvar" är helt fel.
Dessutom kan man ofta se på "föremålets art". Man köper inte en kniv för tusen kronor för att ha i självförsvar.

Polisen: -Har du kniv eller liknande?
Personen visar sin lilla röda Victorinox och metallsökaren hittar inget mer.
Polisen: -Behåll den bara i fickan så går det bra, ha en trevlig kväll.

En krånglig lösning är ungefär som förbudet mot smällare. Om "föremålets" primära funktion INTE är en knivsegg så är det OK. Då släpper man igenom multitänger och Victorinox mfl. då dessa också har skruvmejsel, sax, fil osv. Detta stoppar dock hela EKAs och Fällkniven ABs sortiment av fällknivar.

I den kommun där jag bor finns ett lokalt beslut att det är förbjudet att förtära alkohol på vissa gator i centrum. Polisen plockar in ganska mycket öl när det är marknad.
Du beskriver problemen med lagstiftning. Håller med dig i rätt mycket. Felet är alla som känner att de behöver springa om kring med kniv. Nytt tragiskt dåd i Hallsthammar igår.

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018