Masstopsning

I Örebro topsar nu poliserna personer mer slumpmässigt i en intensiv jakt på de sannolikt två våldtäktsmännen som härjar i staden. Läget är allvarligt. Halva Örebros befolkning har fått sin frihet mentalt kringskuren genom att polisen ännu inte lyckats gripa den eller de skyldiga till brotten.

De ändringar vi beslutade om i Riksdagen för några år sedan innebär att det numera enligt 28 kapitlet i Rättegångsbalen är möjligt att regelmässigt ta DNA-prov på den som skäligen kan misstänkas för brott på vilket fängelse kan följa. Men också att polisen kan ta DNA-prov på annan än den som skäligen kan misstänkas för brott. För det senare krävs dock att det finns synnerlig anledning att anta att det är av betydelse för utredningen av ett brott som kan leda till fängelse.

Det är ingen lätt fråga att säga nej till för den som får frågan från polisen att topsas i detta ärende.

Kommentarer

Nicklas sa…
Om man har en DNA-profil och man vill testa kreti och pleti (som är oskyldiga) mot denna skulle det kunna göras rättssäkrare om det gjordes i ett system helt utan koppling mot Polisen.

Man har prov X som skall testas mot frivilla A, B, C, D osv. Då tas provet, det testas anonymt mot X och personen får tillbaka alla prover efteråt. Personerna kan avföras från utredningen utan att Polisen får ett "gratisprov". Detta skulle även göra det lättare för "vanligt folk" att ställa upp på provtagning då de inte hamnar i systemet.
frivilligt sa…
Det finns två sorters folkpartister - varav ingendera är liberal - socialdemokrater som Wetbästerberg och förbuds- och tvångsivrare som du själv.

"Det är ingen lätt fråga att säga nej till för den som får frågan från polisen att topsas i detta ärende" skriver du, eller fritt översatt, "frivilligheten är frivillig endast i strikt akademisk bemärkelse".

Så här polisstatsmysigt blir det i praktiken när man stiftar antiliberala lagar.

Som ett nyttigt tankeexperiment kan du ju alltid låtsas att det är du själv som har fått kallelsen.

Populära inlägg i den här bloggen

Stolpskott av Lagrådet om drogtester av barn

Liberalt vägval

Varning för hashromantik på hög nivå