Ska polisen inte utreda alla brott?

Igår presenterades förslag om att fler brott skall utredas mer schablonmässigt och leda till böter rakt av. Se t ex SR. Faktum är att massor av brott utreds inte alls. Dagens regler om förundersökningsbegränsning innebär att mängder av brottsoffer inte får sina fall uppklarade. Detta kan drabba människor som fått utstå t ex inbrott, väskryckningar eller olaga hot. Och ingenting händer. Poängen är effektivitet - att snabba på rättsprocessen. Men det är komplicerat. Inte bara för brottsoffret.

I staden X griper polisen en person för omfattande narkotikabrott. I beslag tas den missänktes mobiltelefon där 200 narkotikabrott avseende försäljning av narkotika till unga människor verifieras. Åklagaren bestämmer att kanske endast 20 ska utredas vad gäller gärningsmannens försäljningar. Vad händer med de resterande 180 fallen? Det är kanske ytterligare 180 narkotikabrott måhända ringa. Här måste det säkerställas att polisen går vidare med dessa brott. Ett bekymringssamtal med samtliga undomar i mobiltelefonen borde vara ett minimum. Det skulle vara verkligt effektivt och brottsförebyggande. Något att ta med sig i vår fortsatta diskussion om polisens framtida effektivitet.

I staden X var det idag oklart vad polisen skulle göra med de 180 andra sannolika narkotikbrotten. Risken är dock uppenbar att ingenting händer. Inte ens ett bekymringssamtal med en ung människa i verklig riskzon.

Får Folkpartiet liberalerna väljarnas förtroende i valet 2010 kommer vi under nästa mandatperiod gå till botten med frågan om när, var och hur förundersökningsbegränsning ska användas. Rättsäkerhet för brottsoffer och effektivare polis är ledordet i detta arbete.

Kommentarer

dopad sa…
Ta och rensa bland lagar och fokusera på brott som har brottsoffer. Brottslighet det är det saknas offer är väldigt svårt och begripa det brottsliga i.

En rensning där skulle även innebära en minskad utslagning vilket i sin tur tar bort den brottslighet en del tvingas till för att överleva.

En WIN-WIN situation

Att straffa människor där de saknas brottsoffer är dessutom så långt ifrån liberalt som man kan komma.

Narkotikalagarna som i grunden handlar om rasism och makt är inte speciellt smickrande och förespråka om man vill framstå som om man tänker på andra och är godhjärtad.

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018