Djurrättsaktivister ska behandlas som militanta extremister


Under senare tid har militanta djurrättsaktivister attackerat personer och företagare ibland annat Skara, Hjo, Göteborg och Larv. Det har handlat om attacker mot butiker och skadegörelser, olaga hot och intrång. Brotten har riktats mot personer som varit engagerade i pälsnäringen, till exempel minkfarmare eller återförsäljare av skinn. Debatten har åter aktualiserats under veckan, framförallt i och med att rättegången mot fem åtalade aktivister inleddes i Skaraborgs tingsrätt. Läs mer om rättegången och gripandet av de djurrättsaktivister som anklagas för att ha skändat familjegravar, kastat yxor mot bostäder och skickat hotbrev till minkfarmare på P4 Skaraborg.

Dessa djurrättsaktivister är militanta extremister med extremt våldsamma metoder. Jag menar att vi måste hantera dessa fundamentalistiska och våldsamma organisationer på samma sätt som vi hanterar andra fundamentalistiska organisationer med extremister.

Den nationella handlingsplanen mot våldsbejakande extremism från 2011 har en åtgärdsplan som sträcker sig fram till 2014. Mot bakgrund av djurrättsaktivismens mer våldsbejakande delar och dess utveckling, så anser jag att man i kommande handlingsplan bör räkna in djurrättsaktivismen som en extremistmiljö.

Det är av största vikt att fundamentalism och extremism i alla dess former bemöts med kraft och att våldsamma budskap dekonstrueras. Det förebyggande arbetet får inte präglas av beröringsångest. Dessa personer är inte snälla ungdomar med passion för djurens rätt.

Precis som med annan form utav fundamentalism måste det förebyggande arbetet stå i centrum. Jag tror också att vi måste bemöta våldsamma grupperingar med nolltolerans. Vi kan inte acceptera att det blir snudd på laglig verksamhet för djurrättsterrorister att bränna ner företag och hota individer.

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Större partier måste ta ett större ansvar

Vivalla och böneutrop

Antisemitism