Sorgligt med självmord i häkte

Den som är misstänkt för styckmord mår rimligen väldigt dåligt. Oavsett om man de facto är skyldig eller oskyldig. Att den person som varit misstänkt och häktad i det uppmärksammade styckmordet i Örebro gavs möjlighet till att ta sitt eget liv är sorgligt. Det är sorgligt för den mördade Evas familj eftersom brottet nu kanske aldrig kan klaras upp rättsligt. Det är sorgligt att en person som förklarat sig oskyldig ändå tagit sitt eget liv. Det är sorgligt för kriminalvården som misslyckats i sitt uppdrag att förhindra ännu ett självmord i svenskt häkte.

Långa häktningstider och i det närmaste total isolering är i undantagsfall ofrånkomligt. Dessa faktorer är dock starkt bidragande till den för höga självmordsfrekvensen på svenska häkten. När detta nu sker igen finns det åter igen bara förlorare.

Svensk kriminalvård har gjort många framsteg vad gäller innehåll, men på detta område finns det en lång väg kvar att gå. Vi vår nu avvakta kriminalvårdens utredning om vad som gick fel. Men vi måste rimligen fundera på vad vi kan göra för att lindra isoleringens effekter samt eventuellt öka övervakningen av häktade med uppenbar självmordsrisk.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018