Datalagringsdirektivet

Balansen mellan integritet och rimliga förutsättningar för brottsbekämpning är svår. Den nya tekniken är allt mer en förutsättning för den grov brottsligheten. EU:s
direktiv om att vissa teledatauppgifter skall sparas under en begränsad tid är ett försök att möta detta faktum. Allt med syfte att brottsbekämpande myndigheter inom EU:s medlemsländer under vissa förutsättningar ska kunna få tillgång till dessa tekniska data för att just bekämpa grova brott.

Sverige är skyldigt att genomföra detta direktiv under hot om böter. De flesta länder har genomfört regelverket. Lagstiftningen är komplicerad, men verksamheten inte ny. Redan idag plockar svenska brottsbekämpande myndigheter under gällande regelverk ut massor av information från t ex telefonoperatörerna. Detta har klarat upp många grova brott och hindrat omfattande integritetskränkningar i form av t ex fortsatt människohandel, rån eller mord.

Nu verkar det som att ytterkantsvänstern (V) och ytterkantshögern (SD) kortsiktigt tänker stoppa denna lagstiftning tillsammans med MP. Se dagens Expressen där SD-ledaren redovisar sin strutsmentalitet avseende EU-samarbetet. Risken är att vi kommer få behöva betala omfattande böter till EU för att vi inte uppfyllt våra åtaganden. Risken är också att kriminellas verksamhet kan komma att underlättas. När extrempartierna förenas borde larmklockorna ringa hos alla eventuella sympatisörer.

Kommentarer

Fasen Johan. du gör det inte lätt - länka till artiklarna du pratar om så man ser att du har en åsikt.

Här är för övrigt min åsikt:
SD hycklar som vanligt, men tänker de stoppa Datalagringen?

Ni Folkpartister hycklar i alla fall inte. Det kan ni få lite cred för.

Men. Är det verkligen rimligt för ett parti som kallar sig "liberalt" att införa övervakningslagar som knappt ens Kina har, med det främsta argumentet att "vi kan få böter från EU annars"? Speciellt med tanke på att ett införande av lagen kan komma att kosta minst lika mycket...

Menar du alltså att vi ska kasta bort den personliga integriteten och vår fria press med källskydd, på grund av lite pengar? Är det liberalt?
Niklas sa…
Men lilla du... Du anser helt enkelt att detta Thomas Bodström (s) påhitt, som går ut på att måla hela svenska folket till "potentiella brottslingar" är nödvändigt. Jag ska förklara en liten ska, det är jätteenkelt att som organiserad brottsling undvika att bli registrerar (VPN tunnlar, Tor, kontant surf, etc...)
Dessutom dessa "böter", hotar Ask kommer vara på hela "100 miljoner", men till och med regeringens egna utredning säger att det kommer kosta 200 miljoner för införandet! IT branchen säger själva att en mer realistisk siffra ligger närmre 1 miljard!
Oavsätt om det blir böter eller införande blir det vi medborgare som får stå för notan. Jag personligen väljer hellre att betala 1/9milj del av 100 miljoner (12 spänn) än 200-1000 milj.
De länder i EU som förövrigt infört lagen redan (ex Tyskland) ifrågasätter stort hur bra den egentligen är, författningsdomstolar har förklarat den icke förenlig med Tysk grundlag, och utredningar visar att bara 0,002% av polisutredningar har fått någon speciell hjälp av #DLD.

Mitt tips till dig innan du fortsätter pladdra på dumheter: Läs på dig på liberala/borgliga ideologier och värderingar (speciellt om rätt till privatliv), Lär dig matte!, Lär dig modern teknik, och framförallt: Sluta lyssna på Bodströms Stazi drömmar!!
Jag har ställt några frågor till dig i en artikel på Newsmill. http://bit.ly/fwxwUe
Tech3 sa…
Snälla Johan, ändra åsikt.. För svenska folkets skull..

Jag orkar inte argumentera för de har de andra redan gjort väl.

Men om du är en organiserad brottslighet, ni ska göra ett rån, ett mord etc, skulle du gå via en bevakad tråd då? Nej, man går runt den, som redan nämnt med kontantkort, https, lagring utanför sveriges gränser..

De som ni kanske skulle sätta dit är de varannan svensk som laddat hem illegal musik. Men nu börjar spotify lyffta branschen.

Gör inte fler lagar, slopa isåfall gamla, och gör om dem till det bättre.

Med den åsikten du har i ditt inlägg, är INTE Liberal.
Man skulle också kunna se det så här: T.o.m kommunisterna och nazisterna anser att förslaget går för långt så de drar i nödbromsen!
Ett exempel att fundera på.

En 8-årig flicka blev i närheten av sin skola bortrövad en gärningsman i bil. Mannen begick sexuella övergrep vartefter flickan släpptes.

Flickan kunde vid samtal hos polisen uppge bilens fabrikat och färg samt vissa kännetecken inne i bilen bestående av färgstänk. Hon kunde också uppge att mannen fått två samtal under övergreppet, vilka han inte svarat på. När polisen gjorde registerslagningar för att få fram fordon av samma fabrikat och färg blev utfallet för stort för att kunna bearbetas.

Polisen begärde därefter in loggar över aktiva mobiltelefoner i området, vilket gav ett stort utfall, men när operatören samtidigt fick reda på att två samtal inte besvarats vid en viss tidpunkt eller tidsrymd kunde en abonnent urskiljas. Med de uppgifterna fick man fram en person som råkar ha en bil av samma färg och typ som flickan uppgett. Mannen greps, han nekade först men erkände gärningen vid fortsatta förhör. Vid en kontroll av tidigare händelser av samma slag upptäcktes ett som skett fyra år tidigare och när mannen konfronterades med det så erkände han även det fallet.Resultat: Gärningsmannen dömdes till 6 års fängelse.

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018