Se barnet, se brotten, se allvaret

Det är ett svek mot unga att inte ingripa när de begår brott eller använder droger. Huvudregeln måste vara att alla brott ska utredas, även om den som begår det är under 15 år.

Det viktiga är att den unge får stöd och hjälp att ta sig ur sin brottsliga bana. För att tydliggöra allvaret i den brottsliga handlingen måste istället polisen och åklagarna ges bättre möjligheter att "på riktigt" utreda dessa brott. Varför är det inte lika viktigt med rättsäkerhet för en fjortonåring som för en femtonåring. Därefter måste vi se till att också den som är yngre än femton år möts av en konsekvens från socialtjänsten, te x ungdomsvård, när det behövs. Oavsett vad föräldrarna samtycker till. Vi måste stå på barnets sida, se till barnets behov.

Dessutom räcker inte dagens huvudregel om att föräldrarna endast ska underrättas om ens barn är åtalat. Vi måste förtydliga föräldrars ansvar över sina barn. Om ens barn är ställt inför domstol ska självklart föräldrarna vara med under rättegången. Det samma gäller som huvudregel om socialtjänsten tänker kliva in. Om ens barn begår brott, och blir skadeståndsskyldig, borde föräldrarna rimligtvis stå som garant för att pengarna betalas in. I alla fall till en viss gräns som regeringen nu arbetar för. Oavsett hur mycket vi stärker åtgärderna från skolan, socialtjänsten och polisen så kommer alltid föräldrarna vara de bästa brottsförebyggarna. Därför satsar vi massivt på att stärka föräldrars egenmakt.

Detta diskuteras just nu inom Alliansen inför valet 2010. Kristdemokraterna gjorde ett utspel nyligen om att man vill ha nästan domstolar för den som är yngre än femton år. Vi ska titta på detta förslag och andra.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018