Butiksrån stör julefriden

Butiker och andra företag som hanterar pengar och värdesaker utsätts inte sällan för rån och stölder, speciellt vid juletid. Det är brott som drabbar personal och företagare hårt.
De mänskliga och ekonomiska förlusterna är omfattanden.

Det är därför mycket bekymmersamt att stölderna och rånen i butik ökar. Det är till och med så illa att det, under september månad i år, anmäldes fler butiksrån än någon gång tidigare. Under förra året genomfördes dessutom 110 stycken bankrån och över 1000 rån mot bensinstationer, också det nya ”rekord”. Denna accelererande brottsspiral måste stoppas.

Alliansens jättesatsning på rättsväsendet är en bra början - inte minst när det gäller fler poliser och skärpta straff för våldsbrott. Det finns således en hel del ljus i midvintermörkret.

Förra veckan träffade jag Handelns säkerhetsgrupp (HSG) samt mötte två f.d. kriminella (Erik och Peter) som numera arbetar på Exit, och fryshusets projekt ung utveckling. HSG pratade bland annat om behovet av att samla polisen under en och samma myndighet. En fråga som jag själv, och Folkpartiet, har drivit länge. Personerna från Exit berättade om hur de själva hamnade i brottslighet, sin fängelsetid samt hur de lyckades ta sig ur den onda spiralen. Både Erik och Peter nämnde ett flertal gånger under sina presentationer behovet av tidiga, tydliga och tuffa insatser mot de unga som hamnat fel. Enligt deras egna erfarenheter är det endast då som vi kommer att kunna stävja den ökande ungdomsbrottsligheten. Endast då kommer vi att kunna minska antalet unga som förstör både sina egna och andras liv.

Alla dessa möten gör mig än säkrare på att vi har rätt politik och rätt åtgärder för att möta brottsligheten. Det är min övertygelse att allt arbete för att minska kriminalitetens skadeverkningar måste ha två utgångspunkter i fokus. Mjuka, men fasta tag samt förebyggande insatser för unga kriminella. Hårda tag mot den grova brottsligheten, som cyniskt kränker människors liv i jakten på snabba pengar. Dessa utgångspunkter kan vi liberaler förena. Tillsammans med Allians för Sverige ska vi stärka brottsbekämpningen och öka tryggheten för alla människor.

Kommentarer

dopad sa…
Varför hamnar ungdomar fel?

Börja där
dopad sa…
tillägg: Att straffa folk till och hamna rätt tror jag är extremt dålig metod.
Straff i sig har ingen positiv effekt på att minska brott, tvärtom kan det skapa "marknader". Titta bara på narkotika. En jättemarknad, både inom staten (folk som arbetar med och bekämpa det) och bland allmänheten (folk som begår brott för att skaffa pengar, folk som tjänar pengar på att sälja).

Frågan är om narkotika är en arbetsmarknadspolitik eller hjälp, finns det bättre sätt och undvika lidande?

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018