Svinn för miljarder

För fjärde året i rad ökar butiksstölderna. Kostnaderna beräknas till nästan 7 miljarder per år – dvs ungefär lika mycket som hela kriminalvården.

I ett första steg är det naturligtvis handlarna som tar den ekonomiska förlusten, men självklart reflekteras den förlusten i höjda priser för oss konsumenter. Utslaget per invånare så uppgår svinnet till 750 kr per person, dvs hela 3000 kr per år för en tvåbarnsfamilj.

Det är hög tid att vi gör något åt svinnet. Ett första steg kanske kan vara att kalla saker vid dess rätta namn. Stöld i affärer kallas idag snatteri om värdet är lägre än 1000 kronor. Denna snuttifiering riskerar att urholka förtroendet för lagstiftningen och skickar fel signaler till unga människor. Dessutom underlättar snatterilagstiftningen för organiserade stöldligor som begår seriebrott mot företagare.

Stöld är stöld, och ska också kallas så. Det är en fråga jag drivit länge, och kommer att fortsätta driva, bland annat i alliansens rättspolitiska arbetsgrupp.

Kommentarer

Bo Bengtsson sa…
Hur ställer du dig till svindlerierna med Swedfunds pengar. Läser att skattebetalarna ska stå för fiolerna. Kanske du kan skriva ett par rader om detta försnillande, hur mycket det kostar per innevånare mm basfakta.
Alla skatter går till vård, skola omsorg eller till Makedonien.
Så sant, stöld är alltid stöld och det är inte till gagn för någon, gammal som ung, att gömma det bakom mildare ord. Fortsätt driva frågan!
Barack Gater sa…
Samtidigt så är det väl viktigt att straffpåföljden står i relation till värdet av det som har stulits. Ska stölder till ett värde under 1 000kr ge lika högt straff som en stöld som har ett värde på över, låt oss säga 10 000kr? Det tror jag inte är hållbart.
Bo Bengtsson sa…
Svin för miljoner och vad gör Folkpartiet. Läs vad sv radio rapporterar:
"Den jägare som utan tillstånd kameraövervakat vildsvin på privat mark får inget straff av Hässleholms tingsrätt.
(SR Kristianstad)"

Swedfund försnillar svenskars skattepengar, Kameror på privat mark tillåts övervaka vildsvin, och Folkpartiet tiger.
Ett folkuppror mot privata markägares kameror på egen mark kanske kan få igång Folkpartiet.
Bo Bengtsson sa…
Johan P väljer att fokusera på snatterier i butiker.
Inte ett pip om allt annat försnillande av t ex statliga medel.
"Vägverket har dålig koll på vägunderhåll

Vägverkets beslut om underhåll av vägarna baseras på bristande kunskaper. Risken är att pengarna inte hamnar där de bäst behövs menar Riksrevisionen."


Försnillandet via Swedfund i Makedonien, Johan är knäpptyst.
Men fokusera på svinnet i butiker, det fokuserar Johan på.
Tack Johan, men kanske du ska börja städa utanför din egen dörr först.

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018