Sverige är penningtvättens Miele

Miele har marknadens kanske bästa tvättmaskiner. Sverige är kanske bäst i Europa för den som vill tvätta pengar och inte kläder.

FATF (Financial Action Task Force on Money Laundering) menar att Sverige tillsammans med Grekland är de länder i EU som är sämst på att bekämpa penningtvätt. Det finns brister i tillsynen, lagstiftningen är svag och straffen är milda eller obefintliga. Grov organiserad brottslighet kan idag med fördel använda Sverige för penningtvätt. Detta måste självklart ändras.

I dagens DN skriver några ekobrottsåklagare om vikten av att kunna komma åt att stora belopp från brott som idag med lätthet omvandlas från konto till kontanter och vice versa. Detta är bara en svaghet i den svenska lagstiftningen för att komma åt den grova organiserade brottsligheten.
Den svenska lagstiftningen kräver penninghäleri. Det betyder att åklagaren måste bevisa att pengarna i fråga kommer från ett specifikt brott, vilket ofta har visat sig vara svårt när pengarna upptäcks. Det kan ju komma från rån, narkotika eller ekonomisk brottslighet. Det måste dock bevisas först. När detta väl kan ske kan miljonerna redan vara borta. Varesig penningtvätt åt en annan person eller så kallad självtvätt, dvs. att brottslingen själv försöker tvätta svarta pengar vita, är inte heller kriminellt i Sverige. Den svenska lagstiftningen skiljer sig på detta område från de övriga nordiska länderna.

Finanspolisen och Ekobrottsmyndigheten var frågande inför detta faktum när Folkpartiet nyligen ordnade ett seminarium i Riksdagen om just ekonomisk brottslighet.
Det måste bli lättare att frysa starkt misstänktas tillgångar. Om detta och annat lägger vi nu fram förslag till vårt landsmöte. All grov brottslighet har som syfte att omvandla detta i lagliga tillgångar i slutändan. Är det svårt att i slutänden skaffa sig lyxbilar, guldkedjor, båtar, hus eller andra statussymboler minskar drivkraften till huvudbrotten. Det är det enda riktigt kraftfulla sättet att komma åt den organiserade brottsligheten. Att slå mot pengarna är viktigare än att ytterligare skärpa fängelsestraffen.

Kommentarer

Bo Bengtsson sa…
Johan skriver"All grov brottslighet har som syfte att omvandla detta i lagliga tillgångar i slutändan."
Här vill jag föreslå en kraftfull åtgärd, gör som CIA: kör upp ett stolpiller i ändan och skicka personen till Egypten. Så erhåller vi kanske slut på problemen i slutändan

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018