Mota svartabörshajarna utan förbud

För konserter och evenemang är det viktigt att de höga biljettpriserna tillfaller antingen den som framträder eller arrangören. Helst ska biljettpriserna vara så låga som möjligt för oss konsumenter.

De 31 000 biljetterna till Metallicas konsert i Stockholm såldes slut på 45 minuter. Omgående bjöds senare biljetter till konserten ut på andrahandssajter till betydligt högre pris än det som stämplats på biljetterna. Ren spekulation. Fritt att köpa för den som vill och oreglerat i Sverige. Det samma gäller ju all annan tjänste- och upplevelseverksamhet i Sverige.

Fenomenet uppträder väldigt sällan. Miljoner biljetter erbjuds till folket och i ett fåtal fall är efterfrågan större än tillgången. Vid t.ex. Bruce Springsteens första konsert i Stockholm härom veckan fick priserna dumpas under arrangörspris på andrahandsmarknaden. Bra för de iskalla fansen i dubbelbemärkelse.

Ibland lyfts krav på att detta ska förbjudas. Jag tycker vi noga ska följa effekterna av detta i t.ex. Danmark – där det just finns ett förbud. Jag vet att konsumentminister Nyamko Sabuni också följer utvecklingen där.

Först måste dock artisterna och arrangörerna bestämma hur de kan göra mer för att mota spekulationer till nackdel för äkta fans av t.ex. Metallica. Personliga biljetter kan prövas med förbud till överlåtelse. Ja då slipper vi lagstiftning. Eller man kan som också prövas mota svartabörshajarna genom att sälja biljetterna på auktion. Se till att ge rätt till avbokning. Då kan äkta fans köpa biljett och en eventuell vän eller flera. Ingen vet ju exakt med vem och med hur många man vill gå med i november om biljetterna släpps i maj.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018