Bra med rabatt för sanningen

Det har blivit allt tystare i de svenska domstolarna. Färre vill och vågar vittna i allmänhet. Inte minst bland unga händer det att brottsoffer på uppmaning av sina föräldrar tiger för att de inte ska drabbas av ont värre. Drivkraften för tystnad är lätt att förstå. Vem vill bli misshandlad två gånger?

När det gäller den grova brottsligheten är situationen ännu värre. Domare och åklagare med många år i rättsväsendet kan vittna om en omfattande förändring. Förlorare är rättskipningen. Fler oskyldiga riskerar att dömas och nästan lika illa att många skyldiga går fria.

Riksåklagaren Anders Perklev redovisar idag behovet av att fler vågar säga sanningen i domstol i kampen mot just den grova brottsligheten.

Folkpartiet liberalerna stödjer och driver på för detta. Rabatt ska ges om sanningen sägs om sin egen medverkan samt om sanningen sägs om andras grova brott och det verkligen kan leda till en fällande dom. Allmänt skvaller gör sig således inte besvär i dessa kretsar som ofta inte direkt är några moraliska förebilder. Vi menar dessutom att direkt åtalsförhandling ska bli möjlig läs mer om våra förslag till vårt landsmöte.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

En viss rabatt kan jag också tänka mig. Men är inte behovet ännu större av ett skärpt straff för övergrepp i rättsak? Tex obligatoriskt fängelsestraff. Det är ju inte alltid att brottsoffret själv har gjort sig skyldig till ett brott.
Jag tycker det behövs båda. Det gäller att jobba både med morot och piska. Lägg dessutom till åtgärder för förstärkt skydd av just vittnen.

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018