Våldsverkarna ringas in. Gott så.

Ytterligare två personer har gripits av polisen, misstänkta för våldsamt upplopp under kravallerna vid Davis cupmatchen i Malmö. – Vi är på jakt efter fler, det kan nog bli ett 20-tal till slut, säger Per Lidehäll vid länskriminalen. Så långt rapporterar Skånska Dagbladet idag.
Detta visar på att polisens enhetligare taktik vid större ordningsutmaningar verkar fungera. Stommen i denna består av ett mobilt insatskoncept, civilt gripande och dialogpoliser. Målet är färre skadade och fler dömda våldsverkare. Förebilderna kommer från andra Europeiska länder.
Taktiken står i kontrast till att gripa tidigt och tydligt mot svartklädda och maskerade personer som gömmer sig blanda t e x vanliga demonstranter. Dessa maskerade våldsfanatiker provocerar de flesta vanliga medborgare. Det känns ju lite konstigt ut när dussintals journalister tittar på och filmar sida vid sida med poliser som alla tittar på när våldsromantikerna kastar stenblock på polisbilar. Varför griper ingen in är en vanlig fråga.
Svaret är att den särskilda polistaktiken (SPT) sannolikt verkar bättre på lång sikt.

Nu gäller det bara att påföljderna för gärningsmännen – demokratins dödgrävare – blir relevanta. Budskapet måste vara tydligt. Våld mot det öppna samhället och vår demokrati möts av nolltolerans. Då minskar intresset att förstöra nästa stora demonstration.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Simon sa…
Jag satte nästan kaffet i halsen när jag läste sista stycket.

Demokratins dödgrävare? Är inte det att ta i? Ligister som de där kan orsaka skada och ställa till med problem men det är bara små grupper med extremister som knappast kan skada demokratin.

Nej de som verkligen kan skada demokratin är korrupta och myglande politiker som vill bredda sina egna befogenheter och struntar i vad folket tycker.

Alliansens har på sista tiden drivit igenom ett antal högst oroväckande lagar trots stora protester som man i stort har ignorerat. Massavlyssning, buggning, nedmonterad rättssäkerhet. Och nu vill ni ha massregistrering också. Ni har gjort er själva till demokratins dödgrävare och är ett mycket större hot mot det fria och öppna samhället än vad små extremistgrupper någonsin kan vara.
Anarki är inte demokrati. Våldsromantik är ett utryck för att den starke skall har mer rätt än den som inte har samma styrka.

Jag förvånas över tron på att integritet, frihet och demokrati sitter i att vi avsäger oss möjlighet att i brottsbekämpningen använda tvångsmedel mot människors tekniska kommunikationsutrustning.

Vi värnar människor rätt att leva i fred och frihet från våld på deras person, familj, egendom och deras privata sfär.

Alla tvångsmedel kräver självklart kontroll och rättsäkerhetsgarantier. Vilket vi ställer upp med.

Jag har full respekt för att piratpartister kan tycka tvärtom. Utan att kalla dom korrupta, myglande eller något annat som smakar bra i munnen för stunden.
Simulacra sa…
"kalla dom korrupta"?

"Det känns ju lite konstigt ut"?

Herr Pehrson uppmanas uppsöka närmaste lämplig institution för studier i det Svenska språket.

Vad du försöker skriva är förmodligen "dem" men du väljer den lite mer lantliga varianten "dom". Vidare kan påpekas att "känns inte ut" inom det Svenska språket är ett helt okänt begrepp.

Jag tycker att det är direkt opassande för en som är vald av folket att uppvisa dylika språkliga brister. Visa att du är utvald genom att använda ett för uppgiften passande språk.

Du är trots allt avlönad av oss skattebetalare så vissa kvalitetskrav på utförandet kan vi faktiskt ställa.

Bättring Pehrson, bättring.

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018