Massiv polisstyrka kan göra insats mot narkotika

Vi får hoppas att uppladdningen av poliser i Malmö i helgen förebygger den våldsorgier som ligger i luften. De diverse extrema grupperingar som samlas tillsammans med vanliga ordningsamma demonstranter möter närmare tusen poliser varav flera är inkommenderade från Stockholm, Göteborg, Halland, Örebro och andra håll.

Det är således en enorm säkerhetsapparat - för match utan publik - till stor kostnad för skattebetalarna. Om polisen lyckas kommer det gå lugnt till och flera poliser kanske inte behövs i den direkta insatsen. Det talar för att de kan göra annat när de ändå är på plats i Malmö, t ex bekämpa narkotikabrottsligheten.

I maj 2005 skedde en dramatisk ökning av de anmälda narkotikabrotten i just Jämtland. 86 narkotikabrott anmäldes mot ca 20 en normal majmånad. Vad var det som hände i maj 2005 i Jämtland? Jo, det kom ett mycket stort antal poliser till Åre för att bevaka Natotoppmötet och för att skydda de internationella dignitärerna mot förmodade våldsamma upplopp och i värsta fall terroristbrott. Eftersom alla poliser inte hade så mycket annat att göra bad de länspolismästaren i Jämtland att få jobba med det de är bra på och som de gör till vardags i Stockholm, och det fick de göra. Resultatet blev alltså 86 ingripanden i lilla Åre mot 20 en normal månad.

Malmö är än större och missbruket av narkotika ett stort problem. Jag tror att polisen har en nyckelroll när det gäller att föregripa och också ingripa mot narkotikabrotten. De insatser som polisen gör påverkar i hög grad hur många narkotikabrott som upptäcks och anmäls och i vilken utsträckning framför allt unga människors användning och missbruk av narkotika framkommer därmed kan stoppas i tid.

Det vore därför välkommet att den massiva polisinsatsen om möjlighet ges kan leda till att några fler narkotikabrott klaras upp. Några fler ungdomar ges en chans till ett liv bortom det narkotikaträsk de annars riskerar att dras in i. Det vore också ett bra sätt att effektivt använda dyra skattepengar för annan viktig brottsbekämpning och förebyggande arbete.'

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018