Hårdare tag mot de stora kriminella fiskarna

Vet ni att Riksbanken uppskattar att ungefär hälften av alla sedlar och mynt som är i omlopp i Sverige inte kan förklaras av normala transaktioner. Skatteverket uppskattar att 133 miljarder i skatteintäkter varje år försvinner på grund av fusk, fel eller misstag. Enbart svartarbete beräknas leda till ett skattebortfall på 66 miljarder kronor. SCB beräknar de svarta inkomsterna till 150 miljarder! Det här är facit av den ekonomiska brottsligheten i Sverige. Den organiserade brottsligheten står för en större och större del av denna brottslighet. Många som redan är kriminellt belastade rekryteras till de grupper som begår ekonomiska brott. De tar med sig traditionella brottsmetoder, vilket i sin tur leder till ökat våld och utpressning.

Den ekonomiska brottsligheten skadar samhällsekonomin, sätter marknaden ur spel och försämrar investeringsviljan och tillväxtmöjligheterna i vårt land. Den ekonomiska brottsligheten skördar också många mänskliga offer. Kopplingen till grov organiserad brottslighet, med narkotikabrottslighet, vapensmuggling och människohandel är tydlig. Vi vill bekämpa detta. Drivkraften är pengar pengar pengar. Därför måste fokus för att bekämpa detta vara pengarna. Go For The Money. Det handlar polisens metoder. Det handlar om ökad myndighetssamverkan. Det handlar om allt från möjlighet att beslagta bilar som de kriminella gömmer sig bakom till ökad kontroll av de branscher som de kriminella utnyttjar mest för att tjäna pengar. Det ska vara jobbigt att vara kriminell! Vi vet att miljontals kronor tvättas varje år av den organiserade brottsligheten. Vi vill göra penningtvätt straffbart. Vi vill starta en myndighetgemensam brottsvinstenhet. Vi vill göra det möjligt att frysa misstänkta penningöverföringar under en kortare tid. Polisen får då tid att ta reda på om den misstänkta transaktionen är ett led i penningtvätt eller annan brottslighet. I många fall hinner brottslingarna annars gömma undan pengarna. Detta förslag har vållat debatt. Rubriksättningen på artikeln är milt sagt hård. Jag vill understryka att det givetvis inte handlar om att frysa konton för enskilda personer som jobbar svart på en arbetsplats åt grova kriminella. Det är de stora fiskarna vi vill åt. De som livnär sig på att utnyttja andra människor för sin egen vinnings skull.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Bo Bengtsson sa…
Ständigt denne Ville Vessla, mannen bakom alla skurkstreck.

Nu har han tydligen stulit en gräsklippare. När ska poliscorpsen lyckas stoppa mannen.

Som du säger, GO FOR THE MONEY.
Simulacra sa…
Du skriver som en intellektuell analfabet och dina argument är tunnare än masonit. Att du är politiskt engagerad oroar mig en masse. Vad har du för utbildning? Vilka är dina tidigare engagemang bortsett de politiska?
Bo Bengtsson sa…
Johan P skriver:
"Det är de stora fiskarna vi vill åt. De som livnär sig på att utnyttja andra människor för sin egen vinnings skull."

Menar du Wanja Lundby-Wedin(LO) och AMFPension?
David sa…
Grattis, du är nu officiellt en ond människa som jobbar för att göra Sverige till en bananrepublik.

En sådan lag skulle ÖKA incitamenten att bedriva verksamhet svart och att bara handla med kontanter eller utländska konton. Det du försöker göra är helt enkelt att jaga ut ännu mer kapital ur landet.
David sa…
Och sedan finns det bara oskyldigas transaktioner kvar att bevaka och frysa...

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018