Mentalt skott i foten av polisen

Jag var idag på ett besök hos Stockholmspolisens enhet mot den organiserade brottsligheten. De var bedrövade över några skånepolisers obegripliga mentala skott i foten. Det som i bästa fall är raljant svineri ur verbalt hänseende, och i värsta fall utslag för en oaccceptabel människosyn, förstör massor för oss och vårt arbeta att med förtroendebyggande på olika sätt försöka mala ner gängbrottsligheten. Det var deras praktiska budskap.

Det är med förtroende för polisen som med det mesta. Vad många byggt upp under lång tid kan några få rasera blixtsnabbt. Förhoppningsvis vet dock alla de som polisen möter om att alla poliser inte kan dras över en kam - på samma samma sätt som de flesta poliser jag träffar är imponerande toleranta och respektfulla mot människor begår grova brott eller håller på med upplopp.

Häromdagen kom länspolismästarna överens om en ny värdegrund. Det verkar inte vara en dag för sent att se till att alla poliser verkligen lär sig leva denna värdegrund.

När Rikspolischefen kommer till Justitieutskottet på tisdag kommer nog en del frågor kretsa kring språkbruk, attityder och grundläggande människosyn på det s k buset.

Om besökets diskussioner och den organiserade brottsligheten kommer jag återkomma. Tyvärr många gånger som det ser ut.

//Johan

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018