Bejaka skyddet för det immateriella

Den tekniska utvecklingen är fantastisk, men inte problemfri. Att lagstiftningen inte klarar alla tekniska utmaningar är inte ett skäl för uppgivenhet att hålla på rätt och fel. Upphovsrätt är en sådan fråga om rätt och fel. Jag tycker att samhället blir fattigt om vi bara bejakar skyddsvärdet för det materiella. Självklart måste andra alternativ testas för att på annat sätt tillgodose de som skapar intellektuella värden, tillika masskopierbara. Hittills tycker jag dock att det varit så att det mesta varit allmänna önskningar om att alla med en dator eller uppkoppling ska få betala oavsett bruk. Varje dag begås tusentals snatterier, rattfylleribrott eller narkotikabrott. Några få klaras upp. En ytterst liten del av dem som begår dessa brott får således en rättslig påföljd. Känner faktiskt ingen som säger att dessa brott för den skull ska avkriminaliseras. Lösningen är inte bara kontroll, poliser och nya laga så klart. Utan också sociala åtgärder och information. Teknisk utveckling leder till nya brott där samma tekniska utvecklig måste vara behjälplig. Det gäller klockrena IT-brott gentemot t ex banker, hot och trakasserier på olika diskussionsforum, grooming, hackers intrång, brott mot PUL, vanligt handlande via nätet, modemkapning, phishing, sabotage med virus och trojaner etc etc. Här finns inte mycket annat än att slå tillbaka mot de brott som begås med samma verktyg som gärningsmännen arbetar med. Vanliga regler om effektivitet, proportionalitet och ändamål gäller. Massor av fildelning är lagligt. Hylla den, utöka den. Sätt stopp för den olagliga. Värna viktiga liberala värden.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Anonym sa…
Stor besvikelse när det enda liberala (?) alternativet hellre bejakar kommersiella intressen och offrar betydande personlig integritet för att åstadkomma detta. Det kommer att straffa sig i längden, det visar sig väl i nästa val eller ännu tidigare.

Snedvridna världen just nu när Vänsterpartiet tillhör de mest liberala alternativen i riksdagen.

Folkpartiet, skämmes tammefan.
Bo Bengtsson sa…
Hej Johan,
hoppas du kommer att blogga om denna "nyhet" i din nästa blogpost.

"De famösa backup-banden med regeringskansliets e-post i samband med tsunamikatastrofen kan komma att förstöras. Detta föreslår en statlig utredning."
Källa:
http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/02/den-som-ar-oskyldig-har-inget-att-dolja.html

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018