Det är kommunens ansvar att driva skolorna i Örebro kommun

Det är tydligt att ledande Socialdemokrater i Örebro vill slå mot Folkpartiets nödvändiga reformer av den svenska gymnasieskolan. Sina egna beslut vill man inte kännas vid utan det är alltid statens fel.

De lägger mer tid på att skylla ifrån sig än på att lösa de problem de själva har ansvar för.

Under deras styre har skolan i Örebro fått ständiga sparbeting, flyttkarusellen har snurrat så fort att elevers resultat påverkats och lärarna är slutkörda.

2013 blev det ett överskott på nära 34 miljoner. Ansvariga klarar inte att göra slut på de pengar de har till förfogande, ändå ska det klagas på sänkta statliga skatter. Vad vill de göra med ännu mer pengar?

De kunde till exempel se till att höja lärarlönerna och se till att elevpengen höjdes tillbaka till det den var innan Socialdemokraterna tog över.

Vi i Folkpartiet har drivit skolfrågorna nu i åtta år i regeringsställning. De reformer vi gör syftar till att ge alla elever chans att nå sina mål i skolan.

Folkpartiet har sett gymnasieskolans problem och genomfört nödvändiga reformer för att alla ska kunna gå igenom gymnasiet och lyckas.

Vi har till exempel infört lärlingsprogram där eleverna ofta har arbete direkt efter avslutade studier. Vi driver frågan nationellt.

Det är kommunens ansvar att driva skolorna i Örebro kommun.

Statistik visar att S-styrda kommuner har fler problem med skolan och dessutom lägre lärarlöner än borgerligt styrda.

I snitt skiljer det 500 kronor till lärarnas nackdel i de S-styrda kommunerna.

Det står ju dock Socialdemokraterna fritt att höja kommunalskatten i Örebro för att på så sätt skjuta till mer resurser till sitt ansvar.

Men det är ju inte syftet eller hur? Överskott och prioriteringar på betong i stället för på skolan har varit i fokus en tid nu.

Sluta skylla på andra Thomas Esbjörnsson med flera, ni har både ansvar och möjligheter.

Eller så ansluter sig Socialdemokraterna till Folkpartiet som vill förstatliga skolan. Då kan vi skapa en starkare och mer jämlik skola. Det stämmer bättre med ert krav på att staten ska ta mer ansvar!


Detta skrev jag i NA den 15 juli 2014 tillsammans med mina liberala Örebro-kollegor Karolina Wallström och Azita Iranipour.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Större partier måste ta ett större ansvar

Vivalla och böneutrop

Antisemitism