Att beställa en våldtäkt

Idag har vi kunnat läsa om tre nya fall om personer som hade beställt våldtäkter på barn via nätet.

Beställningarna kunde genomföras via hemdator med hjälp av en vanlig bankdosa. Mellan 20-50 dollar har svenskarna betalat för att få se övergreppen. Detta är en oerhört skrämmande utveckling.
Nyligen dömdes en man i Malmö av hovrätten till 4,5 års fängelse för ett liknande brott. Åklagaren hade yrkat på 14 år. Det mildare straffet berodde på att våldtäkten inte begås på riktigt, utan att det var någon annan som får utföra våldtäkten. Detta blev alltså ett stämplingsbrott och i den bästa av världar kan man kanske få det till medhjälp till våldtäkt. Jag trycker att det här är helt förskräckligt och oacceptabelt.

Den snabba tekniska utvecklingen har varit fantastisk, men den används också i förfärliga syften och därför är det viktigt att vi ser över lagstiftningens utformning. Människor ska ha bättre skydd på nätet och via nätet. Vi bör även se över sexuallagstiftningen, om det t.ex. ska vara möjligt att lättare kunna döma till medhjälp när det handlar om sådana brutala övergrepp. Och jag är inte heller främmande till att personer som beställer våldtäkter via nätet ska dömas som gärningsmän, om det är tekniskt möjligt. Dessa personer förtjänar en låg tids inlåsning.

Folkpartiet kommer i våra förhandlingar med Alliansen inför 2014-2018 att brett lyfta hur vi anpassar vår straffrätt till våra allt mer omfattanden digitala värld.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Större partier måste ta ett större ansvar

Liberalt vägval

Brottsligheten fräter sönder samhällskontraktet