Vi går mot ljusare tider

Att Sverige har genomlevt den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet har nog inte gått någon förbi. Glädjande nog har Sverige klarat krisen relativt väl. Ja, faktiskt bättre än i stort sett alla andra länder. Men trots det har krisen givetvis påverkat den svenska arbetsmarknaden oerhört.

De senaste siffrorna från SCB pekar dock mot att vi går mot ljusare tider. Allt fler kommer nu i arbete och arbetslösheten sjunker i stadig takt. Det är tydligt att regeringens politik med fokus på arbete fungerar.

Antalet sysselsatta ökar, både jämfört med månaden innan och jämfört med för ett år sedan (antalet sysselsatta var i juni 50 000 personer fler jämfört med juni 2009). Och arbetslösheten är nu nere i 8 procent (säsongrensade data), vilket kan jämföras med de 9 procent vi hade i april. Sysselsättningsgraden är dessutom idag redan nära den nivå vi hade i september 2006. Uppgången gäller över hela fältet: män, kvinnor och ungdomar.

Men en arbetslöshet på strax över åtta procent är självklart inget man kan vara nöjd med. Nu gäller det att vi fortsätter på den inslagna arbetslinjen, för att stimulera den positiva utvecklingen och fortsatt kunna pressa ner arbetslösheten. Arbetsfientliga rödgröna experiment undanbedes.

Alliansens politik stimulerar till fler i arbete, vilket ger mer skatteintäkter och säkrar välfärden. Det står i stark kontrast till oppositionens politik, som skulle leda till stora hål i de offentliga finanserna och dessutom inte skapa ett enda nytt jobb. Snarare tvärtom.

Nyheten även i DN och SvD.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018