Krafttag mot huliganerna

Det är med bedrövelse jag konstaterar att huliganer återigen har skapat kaos. Denna gång i mitt kära Örebro. I samband med lördagens toppmöte på Behrn arena stormade ett hundratal MFF-huliganer Satins uteservering på Stortorget. Läget blev snabbt kaosartat och polisen upplevde att de inte kunde kontrollera situationen.

Händelsen är självklart fullständigt oacceptabel. Och jag förstår verkligen inte hur dessa våldsromantiker kan kalla sig fotbollsfans, när de enda de gör är att förstöra för oss alla riktiga fans. Idrotten är Sveriges största folkrörelse. För många en källa till glädje, utveckling och gemenskap. Så vill jag att det ska förbli.

Våldet i samband med stormatcher har dock blivit ett växande problem. De boende nära arenorna tvingas leva med våld inpå knuten och hotet att få sin egendom vandaliserad. För att vända utvecklingen behövs en bred åtgärdssamling, som handlar om både klubbarnas ansvar, lokala brottsförebyggande åtgärder och polisiär taktik. Men vi i Folkpartiet tror också att det kan behövas lagändringar.

Vi anser nämligen att huliganlagen behöver skärpas så att den som dömts för ett huliganbrott ska kunna åläggas anmälningsplikt under en begränsad tid som en del av påföljden. När laget spelar match ska man helt enkelt vid samma tidpunkt som matchen spelas vara skyldig att anmäla sig på polisstation på annan ort än där matchen spelas. En liknande påföljd finns i dag i Storbritannien, där den tillämpas med stor framgång.

Avslutningsvis gjorde de poliser som fanns på plats säkerligen allt de kunde för att lugna situationen, men det är ändå bra att länspolischef Kalle Wallin nu ska utvärdera polisens insats. Det är minst sagt inte bra när poliserna på plats själva anser sig vara underbemannade och inte kan kontrollera situationen.

Kommentarer

Tyvärr samma sak i Norrköping idag:

http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=6192605

Lagändring kan nog behövas!

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018