Besök på Rikskriminalpolisen

Idag besökte jag Rikskriminalpolisen tillsammans med mina liberala kollegor Ann-Katrin Åslund och Gulan Avci, som syns på bilden tillsammans med företrädare från Rikskrims underrättelseavdelning.

På mötet diskuterade vi bland annat grova brott, gängbrottslighet och avhopparverksamhet. Ett bra möte!

 


Den grova brottsligheten är ett enormt samhällsproblem. Ur ett socialpolitiskt perspektiv finns det få saker som kan vara viktigare än att pressa tillbaka dess cyniska profitörer. Brottsligheten kan slå blint, men alla fakta talar för att redan utsatta människor drabbas mest och hårdast.

Rikskriminalpolisens avdelning för underrättelseverksamhet är central i arbetet att leda verksamheten. Utmaningarna är stora. Få EU-länder vill ge Sverige fullständig underrättelseinfo om internationella ligor eftersom vi inte kan garantera säkerhet eller integriteten. Villkoren för provokation måste ses över. Värnande av källor i utredningen likaså. Värt att kolla på erfarenheter från länder som Tyskland, Australien, Kanade eller Danmark. Även Norge har dragit skarpare vapen mot den organiserade grova brottsligheten. Straffen är för låga och villkoren för penningtvätt är orimliga.

Nästa mandatperiod måste mer fokus ligga på att flytta fram de brottsbekämpande myndigheternas förutsättningar i arbetet. Samtidigt som vi intensifierar det förebyggande arbetet och avhopparverksamhet.

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stolpskott av Lagrådet om drogtester av barn

Varning för hashromantik på hög nivå

Värna den som skapar - inte den som stjäl.