Terror med rötter i Sverige

Allt fler svenskar misstänks för terrorism. Det noterades idag att nio svenskar är frihetsberövade, misstänkta eller dömda för koppling till terrorism utomlands. Tre är redan dömda och sex har ännu inte fått sin sak prövad i domstol. Till detta ska läggas svenska personer som avlidit i strid på grund av terrorism.

Sverige är ingen fredad ö när det gäller kampen mot terror och extremism. De senaste veckornas tragiskt uppblossade konflikt i Mellanöstern har åter satt fart på polariseringen i vårt eget land. Människor som tar ställning för Israels rätt till egen existens, men mot dess övervåld, utsätts för attacker.

Terrorn måste mötas, motverkas och bekämpas med breda metoder. Här och nu måste självklart vår säkerhetspolis ha kraften och verktygen att akut avvärja hot. På lång sikt är det dock andra saker som behövs. Globalt gäller det att vi får en mer rättvis värld. Fattigdom, okunskap och nedärvt hat är en obehaglig grogrund för extremism och dess förlängning är terrorismen. På hemmaplan måste vi vara vaksamma på att det finns människor som också här - i ett av världens rikaste länder, med en utbyggd välfärdsstat, låter unga förföras av extremism och dess värsta verktyg. Det kan vara extremism med politik eller religion som förtecken. På alla kanter hittar vi denna form av extremism. Ett exempel är att vi måste ta tag i det faktum att det i Sverige finns ett antal s k källarmoskéer som lär ut extremism till unga och äldre. Folkpartiets förslag om att starta en imamutbildning är ett sätt att motverka denna radikalisering. I brist på en svensk imamutbildning kan moderata muslimer vara hänvisade till imamer med en mer extrem uppfattning.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018