Sätt hårt mot rånarna

Rånen fortsätter att öka (kolla artikel dagens SvD). Ändå avsätter handeln själv mer än någonsin för att försöka förhindra dessa brott. Kontanthandeln har till exempel minskat. Visst kan handeln förebygga rån men det är framförallt från politiskt håll vi måste agera. Vi kan inte kräva att butikerna bygger murar kring affärerna. Silkesvantarna måste av när det gäller hur vi handskas med grov brottslighet. De stora fiskarna ägnar sig år samhällsfarlig verksamhet. Rånar värdetransporter och banker. Brotten är välplanerade och koordinerade. Av proffs. Kopplingen mellan rånbrotten och den organiserade brottsligheten är tydlig. Jag vill att upptäcktsrisken ska bli högre och straffen hårdare. Affärsmässigheten och detaljplaneringen ska vara en försvårande omständighet. Straffen för förberedelse och anstiftan till rån måste också höjas. Riskpremien är låg idag. Jag vill att man ska kunna dömas för grovt rån även fast vapnet inte år skarpladdat. Det spelar mindre roll för upplevelsen hos brottsoffret om det var laddat eller inte.

Nu handlar rån inte bara om den grova organiserade brottsligheten. Det finns mycket skrämmande uppgifter som visar på hur unga kriminella startar sin bana med rån. Gäng som tillsammans rånar butiker på löpande band. Vi har i tidningarna läst om unga som använder rån som en inträdesbiljett i den kriminella världen som ett prov för att visa att man duger som kriminell. Eftersom många av de unga är under 15 år som begår rån tycker jag att vi måste vara både tidigare och tydligare och faktiskt tuffare med insatserna än vad vi är idag. Läs min blogg på detta tema.

Det handlar både om att försvåra att bli kriminell men också givetvis om att hjälpa människor att hoppa av från de kriminella gängen som det stod på DN:s ledare idag. Jag tänker besöka Fryshuset snart igen där har jag tidigare träffat många f.d. kriminella som klarat sig ur det destruktiva livet. Inte minst de brukar ropa på tidigare åtgärder.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018