Svårare för perversa typer på nätet

Grooming innebär att någon förbereder för ett övergrepp. I de flesta fall handlar det om män som söker kontakt med unga flickor. Kontakten kan sökas via chatforum på Internet eller genom kontaktannonser för att sedan successivt odla en relation som är avsedd att leda till en träff i sexuellt syfte.

Folkpartiet har länge argumenterat för att tydligare kriminalisera denna sjuka verksamhet och idag beslutade regeringen om just detta. För att stärka det straffrättsliga skyddet för barn föreslår vi nu att ett nytt brott införs: ”Kontakt med barn i sexuellt syfte”. Så nu kan vi få den lag som både Norge och Storbritannien framgångsrikt stiftat. Det är viktigt.

Vi kan inte förändra världen bara genom lagar. Men det är viktigt att samhället tydligt markerar vad som är okej och inte. För att skydda barn på Internet är det givetvis viktigt att föräldrar har koll på att barnen inte hamnar i svårigheter. Vi behöver också mer information. Många barn som utsätts för kränkande saker på Internet vet inte om att det kan vara ett brott. Därför är det viktigt med mer information till barn och föräldrar om detta och att polisanmäla händelserna. Internet är en murbräcka för kommunikation och öppenhet, men också här ser vi hur perversa typer är beredda att skada andra.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018