Är klackromantiken värd priset?


Igår misshandlades en Djurgårdssupporter till döds på väg till den allsvenska premiären i Helsingborg. Detta är en tragedi. En tragedi för den avlidnes familj. Och en tragedi för svensk fotboll. Nu måste varje äkta fan ställa sig frågan: Är klackromantiken värd priset?

Bland det värsta är att vi är många som inte är förvånade över dödsfallet. Många menar att det bara var en tidsfråga innan någon skulle dö i bråk mellan fotbollshuliganer. Bland annat skriver Johan Esk i DN att ”frågan inte var om våldet i svensk idrottsskugga skulle skörda sitt andra dödsoffer. Utan när".

Fotbollsvåldet förstör för klubbar och äkta fans. Supporterkulturen ger själ åt klubbar och föreningar och förstärker upplevelsen för publiken. Men våld och skadegörelse får aldrig tolereras. För idrotten är det här en avgörande framtidsfråga.

Det idrottsrelaterade våldet har varit uppe för diskussion under lång tid. Som ledamot i riksdagens justitieutskott om som hängiven fotbollsälskare har jag länge påtalat nödvändigheten i att åtgärder behöver vidtas för att komma tillrätta med huliganismen. Vi måste bekämpa huliganismen och samtidigt slå vakt om att idrottsevenemangen i våra högsta serier får bibehålla sin status som folkfester. Det är sannolikt inte svårt att stoppa våldet kring idrotten i allmänhet och kring fotbollen i synnerhet. Frågan är bara hur vi gör det utan att ta död på den passion som finns för så många av oss som älskar fotboll.

Så sent som förra veckan skrev jag och mina allianskollegor som hur vi nu nästa steg i kampen mot idrottsvåldet. Läs mer om detta här. Regeringen har gjort flera insatser mot ordningsstörningar vid idrottsarrangemang; resurser har tillskjutits och polisnotorna tagits bort, lagstiftningen har skärpts, nationella samordnare har tillsatts och möten har genomförts med företrädare för idrottsföreningar och organisationer. En del är gjort, men mer finns att göra. Både på lagstiftningsnivå och på klubbnivå.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Större partier måste ta ett större ansvar

Vivalla och böneutrop

Antisemitism