Om behovet av en ny polisorganisation

Fick några frågor om denna. Så här svarade jag med anledning av att jag är en del av den referensgrupp som politiskt skall följa genomförandet.

Johan Pehrson, riksdagsledamot i Folkpartiet:

Vilken är den viktigaste förbättringen du förväntar dig av den nya Polismyndigheten?
- Ökad effektivitet och ökad rättssäkerhet. Idag finns 21 polismyndigheter med myndighetsgränser. Men kriminaliteten har inga gränser. Visst har samordningen och rättssäkerhet förbättrats sedan det katastrofala Engla-fallet, men det kan bli ännu bättre. Idag sker samarbetet med minsta gemensamma nämnare där till exempel lokala fackrelationer och polisstyrelser påverkar arbetet. Det är en för låg ambition för svensk polis.

Vad är det största hindret för att få jämnare och bättre resultat? - Det största hindret är rädslan att släppa taget från den gamla organisationen och strukturen. När en del av maktbasen försvinner eller förändras så kommer flera säkert att bli besvikna.Finns det någon annan polis som är bättre än den svenska?
- Svensk polis har världsklassförtroende. Men ser man till brottsuppklaring så är till exempel polisen i Storbritannien mer effektiv. Säkert tack vare att de har övervakningskameror precis överallt. Så långt ska vi inte gå när det gäller att utveckla verktyg, men vi har en klar förbättringspotential när det gäller uppklaringsförmågan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Större partier måste ta ett större ansvar

Vivalla och böneutrop

Antisemitism