Det ska löna sig att samarbeta med polisenDen grova organiserade brottsligheten är som en hydra i vårt samhälle. Den består av väl utbyggda strukturer och nätverk som arbetar brett och effektivt. Vi hör om tidningar som hotas, barn som rekryteras till kriminella gäng och vittnen som skräms till tystnad. I skuggan av detta får människor sina liv slagna i spillror.

Att människor skräms till tystnad är naturligtvis förödande för rättsamhället. Alltför få säger sanningen i domstol om de ens vågar sig dit för att vittna. Ett sätt att få folk att tala sanning i domstol är genom så kallade kronvittnen. Kronvittnen är personer som själva är skyldiga till brott men som anger medbrottslingar och därmed får en strafflindring.  I en situation där det blir allt svårare att få folk att vittna om dem som sitter högre upp i brottshierarkin är kronvittnen ett viktigt instrument för att komma åt ledare inom den organiserade brottsligheten.

Systemet används bland annat i USA, men också i våra grannländer Danmark och Norge. Folkpartiet liberalerna har länge drivit frågan om ett svenskt kronvittnessystem. Det är därför glädjande att nu när moderaterna svänger i denna fråga så finns det en majoritet i riksdagen för att införa systemet i svenska domstolar. Justitieminister Beatrice Ask (M) bör tillsätta en utredning för att få till stånd en översyn av vilka processregler som måste ändras för att bana väg för ett kronvittnessystem.

Kronvittnen har länge setts med skepsis av svenska politiker, som ansett att systemet rimmar illa med Sveriges rättstraditioner. Det har sagts att detta är ett system som skapar allvarliga risker.

Jag tycker att det ska löna sig att samarbeta med polisen och det ska löna sig att tala sanning.  Därför tycker jag också att det är rimligt att straffrabatt ges till nyckelvittnen som lämnar värdefulla vittnesmål och handfast teknisk bevisning till polisen: var flyktbilen finns, var vapnen gömts, var narkotikan förvaras eller var brottsbytet förts.

Läs gärna mer på Sydsvenskan.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Större partier måste ta ett större ansvar

Antisemitism

Liberalt vägval