Ett falskt val. Tunnelseende om a-kassan.

Moderaterna säger idag att man måste välja mellan sänkta skatt för oss som arbetar och en vettig nivå/funktion för en arbetslöshetsförsäkring – eller rättare sagt den gemensamma och offentliga försäkringen.

- Man måste välja mellan att satsa på högre ersättningar och bidrag eller lägre skatter för dem som arbetar, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) till TT.

Arbetslöshetsförsäkringen är för svag idag. För få får 80 procent under de första hundra dagarna av arbetslöshet. Och för få personer är med och solidariskt finansierar risken med arbetslöshet. Andelen personer som står utan försäkring är för stor. Den dagen dessa personer drabbas av arbetslöshet riskerar vi andra ändå få betala via försörjningsstödet. Dessutom finns det mycket som tyder att en tydlig avtrappning med låt säga högre tak i början av en arbetslöshetsperiod kan stimulera till välbehövlig dynamik på arbetsmarknaden. Ett jobbyte idag innebär risk att man hamnar sist i turordningsreglerna. Dessutom kanske det nya viktiga framtidsjobbet inte har rikliga kompletterande avtals- eller helt privatförsäkringar.

Folkpartiet väljer därför att driva på för en obligatorisk försäkring mot arbetslöshet med bättre riskspridning och minskat antal fripassagerare. Dessutom ska taket kunna höjas och därmed ersättningen under de första hundra dagarna av arbetslöshet. Detta ökar sannolikt rörligheten på arbetsmarknaden. Dessutom det fel att kalla socialförsäkringar för ”bidrag”. Garantipensioner, föräldrapenning eller sjuk- och aktivitetsersättning har mer av bidragskaraktär än just arbetslöshetsförsäkringen eller sjukförsäkringen.

Folkpartiet väljer att kombinera arbetslinjen med välfärdslinjen och kunskapslinjen. Moderaterna har ju tillsammans med Alliansregeringen dessutom varit med om att både sänka skatter och stärka välfärden. Inte sällan är läget i en regerings budgetarbete att det finns utrymme för både sänkta skatter och stärkta välfärdsinsatser. Den verkligheten gäller idag också om man avhjälper tunnelseendet.

Jag intervjuas i TV4 här.
Svenska Dagbladet skriver om det här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018