12-åring gripen av ordningsvakter

Media "hetsar" just nu kring ett uppenbart mindre lyckat ingripande mot en påstådd 12-årig pojke. Se t ex Aftonbladet. En stor nyhetsredaktion ringde just och frågade om vad jag ansåg om ett Youtube-klipp om denna händelse. Fråga är polisutredd och ärendet nedlagt. SL kollar nu närmare på vaktbolaget och sannolikt dess attityd och policy. Det verkar vettigt.

Det är ju helt omöjligt att avgöra om ingripandet var korrekt av ett klipp på Youtube. Inte mer tvång än vad läget kräver gäller så klart. Se till att den unge inte utsätts för förnedrande kvarhållande i allmän åsyn etc. Fast vad hade han och eventuella kompisar gjort. Åkt mellan tågvagnarna påstods det. Rätt allvarligt skulle jag säga. LUL säger följande bl a:

"35 § Har någon före femton års ålder begått ett brott på vilket fängelse skulle ha kunnat följa och anträffas den unge på bar gärning eller på flykt från brottsplatsen, får han eller hon gripas av envar. Om en enskild person har gripit den unge, skall denne skyndsamt överlämnas till närmaste polisman.

Polismyndigheten eller åklagaren skall omedelbart besluta om den unge skall friges eller hållas kvar för förhör. Den unge får inte tas i förvar men får hållas kvar enligt 14 §, dock inte längre än tre timmar efter beslut om frigivning eller, om den unge medtagits till förhör, sedan förhöret avslutats. Lag (2006:894)."

Vad som hände vet jag inte. Jag vet bara att polis och ordningsvakter varje dag griper och kvarhåller massor av människor. Också barn. I regel mot sin vilja. Ett fåtal av dom skriker att dom skall döda den som håller fast dom. En del skriker jävla hora. Det verkar som så var fallet med den aktuella tolvåringen. I alla fall låter det så på Youtube. Det talar inte till den unges fördel i detta fall.

Ibland sker inte ingripanden vilket visar sig vara fel senare. Ibland sker ingripanden får hårdhänt, ibland mot väldigt unga personer. Detta kan ha varit ett sådant fall. Jag vet inte faktiskt inte. Jag skulle inte vilja byta med Sveriges ordningsvakter. Deras uppdrag är lika svårt som det kräver knivskarpt omdöme. Klart det senare brister ibland, men det kan man inte säkert avgöra efter att ha tittat på Youtube.

Kommentarer

Gustaf sa…
Jag tycker att det är skönt att majoriteten av politiker faktiskt är som du och försöker vara objektiva och försiktiga i sina uttalanden och ställningstaganden. Den hets som media just nu kör mot dessa vakter är osmaklig.

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018