Privatisera inte rättsstaten (m)era

Svenskt rättsväsende måste ständigt söka balansen mellan effektivitet och rättssäkerhet. När värderingar och samhällsmoralen förändras måste rättväsendet utvecklas. Antalet felaktigt dömda måste minimeras, samtidigt som antalet skyldiga i frihet också ska vara lägst möjligt.

Idag slängs många miljoner i sjön när rättegångar allt för ofta tvingas ställs in. Vittnen, målsäganden och tilltalade har i ökad utsträckning valt att se det som någon sorts frivillighet att dyka upp vid en rättegång. Något som vi har både en laglig och moralisk skyldighet att göra. Orsaken till detta är delvis rädslan för hämnd och repressalier.

Domstolarna jobbar med allt från viten och hämtning till planering av processen för att minimera detta resursslöseri. En viktig del kan vara att Riksdagen höjer gränsen för när ett rättegång kan avgöras i frånvaro av den tilltalade. En annan kan vara att underlätta delgivningsförfarandet genom att öka möjligheten till så kallade förenklad delgivning. Med en nationell polis utvecklas och säkras delgivningsförfarandet rent metodiskt. Jag tror däremot inte på moderata idéer om privata företag som ska sköta delgivningen, lika lite som jag tror på privata fängelser. Tanken är säkert god, men rättstaten är just statens uppgift. Känns som en rätt liberal utgångspunkt

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Anonym sa…
Säger han som tycker IPRED är en lysande idé...
Anonym sa…
Hej Johan
Kul att du bloggar. Skulle gärna se dig på Twitter också men man kan ju inte få allt.Intressant med dina åsikter om delgivning, Jag skulle vilja veta lite mer hur du ser på väktare kontra polisen i framtiden kommer gränserna att suddas ut så dessa två yrkesgrupper går mer i varann.
I de flesta länder med många poliser, t ex USA, så är utbildningen för enklare polisarbete kortare. Det leder till fler poliser så klart - och med lägre lön. Jag tror vi kommer få se fler både väktare och poliser i framtiden. När det gäller beredskapspolisen och hur den skall användas så ställs det hela på sin spets redan idag. Vi jobbar dessutom med just ordningsvakts- och väktarfrågan i regeringen.

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018