Bard, centerpartister och horor

Unga centerpartister har blåst liv i frågan om sexköpslagen. Den säger att det är förbjudet att köpa en annan människas kropp. Också i mitt eget parti dyker diskussionen upp ibland.

Mänskliga relationer gör våra liv värda att leva. De utgör dock inte sällan också smärtan i samma liv. När jag som lagstiftare bestämt att det skall vara förbjudet för - inte sällan äldre män - att köpa sex av - inte sällan rätt mycket yngre kvinnor så är det en värdering. Den lilla promille som mot förmodan hellre säljer sin kropp än får betalt och uppskattning för något annat arbete ser mig självklart som en förmyndare.

Människors ekonomiska transaktioner och relationer är svårt att lägga sig i. Jag är faktiskt inte så intresserad så länge inte redan utsatta människor utnyttjas, förnedras och skadas. Eller om samhällsintressen skadas som vid grov organiserad brottslighet.

Livet som prostituerad är inte roligt. Det finns få som på ålderns höst tittar tillbaka på ett lyckligt sådant liv. Tvärtom faktiskt.

Jag stödjer den svenska sexköpslag eftersom det utgör en tydlig värderingen. Att köpa någon annas kropp är inte ok. Men gränserna är svåra, bevisning ofta omöjlig. Det finns sannolikt grader i helvetet, eller motsvarande, i alla fall finns det grader när det gäller människor sjuka beteende. Ett exempel på hur cyniska människor på ett sjukt sätt utnyttjat unga kvinnor verkar vara den sexköpshärva som just nystats upp. Vi får se vad domstolen säger - tills dess vet ingen säkert vad som faktiskt har hänt. Tragiska människor som utnyttjar, förnedrar och förstör livet för unga tjejer borde dock generellt sätt kunna bli inlåsta ett tag. En förutsättning för detta är att vi inför t ex grovt köp i straffskalan för brottet sexköp. Värst är det när ungas liv förstörs, kanske för alltid.

DN skriver följande om en av kvinnorna i en nyligen aktuell rättegång. ”I ett polisförhör funderar en 18-årig flicka en stund innan hon säger att det nog gav henne en känsla av bekräftelse att ”tillfredsställa gubbarna”. Hennes egen pojkvän hade kallat henne äcklig, men nu fick hon ”någon slags uppskattning när folk njöt”.” Känns ganska lätt att välja sida.

Kommentarer

Bo Bengtsson sa…
Hej Johan,
du skriver "Tragiska människor som utnyttjar, förnedrar och förstör livet för unga tjejer borde dock generellt sätt kunna bli inlåsta ett tag."
Tycker du detta gäller för Curt Rune Roos, Mönsterås. Han säger "Jag satt ju uppe i soffan och väntade på att hon skulle komma hem".
Spöade killarna upp henne, aldrig hört talas om. Skrevs detta ner i journalen, inget minne.
Konstigt, hängde hon sig, jag som satt och dåsade till i soffan, jag var jättetrött på morgonen.
Kanske vill Curt Rune att vi ska tycka synd om honom, trött som han blev på morgonkvisten.
Nå Johan; uppfyller denne Curt Rune kriterierna:
"Tragiska människor som utnyttjar, förnedrar och förstör livet för unga tjejer borde dock generellt sätt kunna bli inlåsta ett tag."Bo Bengtsson/Johanneshov
Hej Johan!

Ett bra inlägg i debatten!
Under de år jag arbetat med behandling av utsatta flickor har jag aldrig träffat på någon som sålt sin kropp för nöjes skull. De jag träffat på har haft en stor social problematik med missbruk, utanförskap, lågbegåvning och i många fall en tidig störning beroende av miljö.
De har exponerat och sålt sina kroppar med svåra konsekvenser som följd, under åratal.
Att bry sig om de utsatta i samhället innebär också att de som förespråkar att sexköpslagen avskaffas har förmynderi som ett av motargumenten. Men det kommer aldrig att vara ok utnyttja kvinnor som tvingats till att sälja sina kroppar, och det kommer heller aldrig att vara ok att missbruka eller utnyttja utsatta grupper i samhället.
Jag stödjer sexköpslagen och som liberal vill jag värna om de mest utsatta och de som tvingas in i prostitution.

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Synnerligen grovt vapenbrott. Fem automatkarbiner.

Jag kandiderar till Riksdagen 2018